Dačić i Skot ocenili da srpsko-američki odnosi teže unapređenju
11.09.2019 Beograd

Dačić i Skot ocenili da srpsko-američki odnosi teže unapređenju

Dačić i Skot ocenili da srpsko-američki odnosi teže unapređenju Foto: Beta/MSP/Ognjen Stevanovic
Prijateljske veze između SAD i Srbije su i dalje jake, uprkos radikalnim promenama do kojih je dolazilo kroz istoriju, ocenjeno je danas na međunarodnoj konferenciji "Srpsko-američki odnosi", u Skupštini Srbije.


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da srpsko-američki odnosi imaju dugu tradiciju i da su prošli više različitih faza, ali da je Srbija pokazala da želi da unapredi odnose sa SAD koji su utemeljeni, pre svega na zajedničkom strateškom opredeljenju ka uspostavljanju regiona Zapadnog Balkana kao bezbednosno i ekonomski stabilnog.

"Poslednje tri decenije bile su težak period za odnose naše dve zemlje, ali i podsetnik da je, zbog izazova sa kojima smo suočeni, neophodno težiti saradnji i boljem dijalogu. Danas naše odnose karakteriše pozitivna dinamika i stalna spremnost za doržavanje dijaloga na visokom nivou", rekao je Dačić.

On je naveo da je pozitivna dinamika odnosa sa SAD visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i da visoko ceni podršku SAD u ostvarivanju srpskih interesa.

Ambasador SAD Kajl Skot naveo je da su uprkos tome što je dolazilo do radikalnih promena u odnosima dve zemlje, prijateljske veze i dalje jake i postoje izgledi za njihovo stalno unapređenje.

"Krajnje je vreme da idemo napred kako bi mladim i talentovanim ljudima omoguićili da se oslobode problema koji su i dalje pristuni u ovom regionu. Ako Srbija iskoristi iskrenu pomoće Evropske unije, ali i drugih zemalja koji je nude ne postoje ograničenja", naveo je Skot.

Ocenio je da SAD percipiraju region Zapadnog Balkana kao region koji može da teži prosperitetu.

Konferenciju "Srpsko-američki odnosi" organizovali su Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost iz Beograda i Poslanička grupa prijateljstva sa SAD u Narodnoj skupštini Srbije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 11.09.2019, 13:21h zoran

    Danas, mnogo manje nade nego juče.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja