20.10.2017 | 12:10h ► 16:20h Beograd

Dačić i Kostarakos o saradnji u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike

Dačić i Kostarakos o saradnji u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Foto: Beta / Ognjen Stevanović
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i predsedavajući Vojnom komitetu Evropske unije (EU), general Mikhail Kostarakos, izrazili su danas zadovoljstvo zbog visokog stepena saradnje koji Srbija ostvaruje sa EU u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova, Srbija učestvuje u četiri vojne operacije EU i jedna je od samo četiri države van EU koje su potpisale Administrativne aranžmane za saradnju sa Evropskom odbrambenom agencijom.

Srbija je nedavno postala i deo borbenih grupa EU, pristupanjem borbenoj grupi Helbrok, pod vođstvom Grčke.

Na sastanku je istaknuto da EU prepoznaje i ceni aktivan i konstruktivan doprinos Srbije u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kojim se izgrađuje međusobno poverenje, razvijaju kapaciteti i jača njihova interoperabilnost te zajednički doprinosi globalom miru i bezbednosti, navodi se u saopštenju.

Razgovor sa Kostarakosom, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, bio je prilika da se razmotre nove inicijative i mogućnosti za dalje jačanje saradnje.

 

Dačić i Hačaturov o unapređenju saradnje Srbije i ODKB

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu s generalnim sekretarom Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) general-pukovnikom Jurijem Hačaturovim o unapređenju saradnje.

Dačić i Hačaturov su razgovarali i o političko-bezbednosnoj situaciji u evroazijskom regionu i svetu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Generalni sekretar ODKB-a boravi u Beogradu povodom održavanja Omladinskog foruma ODKB-a. 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side