09.02.2019 | 20:23h ► 23:00h Bepgrad

Dačić: Razgraničenje preduslov stabilnih odnosa sa Albancima

Dačić: Razgraničenje preduslov stabilnih odnosa sa Albancima Foto: Beta / Miloš Miškov
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je razgraničenje na Kosovu i Metohiji jedan od preduslova za trajno stabilne odnose Srba i Albanaca ali i dodao da to nije čarobni štapić "niti je u tome celo rešenje".

Dačić je za Blic od nedelje rekao da Srbi na Kosovu i Metohiji moraju da imaju dugoročne garancije za bezbednost i prosperitet, da uživaju puna građanska i politička prava što kako je ocenio, "odavno nije slučaj".

"Naša istorijska i kulturna baština mora biti maksimalno zaštićena, a državna imovina i imovina naših građana vraćena svuda gde je uzurpirana. O svemu tome moramo da postignemo sporazum sa Albancima i da za to dobijemo garancije od najvažnijih država sveta", kazao je Dačić.

 

Dačić: Hrvatskoj će biti uručen protest zbog napada na Zvezdine vaterpoliste u Splitu

Ivica Dačić izjavio je večeras da će Hrvatskoj biti uručena protestna nota zbog incidenta u Splitu u kom su fizički napadnuti vaterpolisti Crvene zvezde.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije rekao da je taj napad posledica "antisrpske kampanje" koja se vodi u Hrvatskoj.

"Tražićemo da počinioci budu identifikovani i kažnjeni ali nas mnogo više brine atmosfera u Hrvatskoj jer se tako nešto ne bi desilo u Srbiji. Zato je odgovornost na političarima u Hrvatskoj da ne stvaraju atmosferu koja će biti podsticaj za ovakve anticivilizacijske postupke", rekao je Dačić.

Četvorica vaterpolista Crvene zvezde napadnuti su ranije danas na spiltskoj Rivi u jednom kafiću, preneli su hrvatski portali.

Kako se navodi, njima su u kafiću prišli huligani i zatražili da skinu klupske majice, a do većeg sukoba nije došlo, pošto su trojica vaterpolista pobegla, a jedan je skočio u more.

Srpski mediji preneli su da su među napadnutima Miloš Maksimović i golman Aleksandar Kralj koji je skočio u more.

 

Dačić: Naredne dve godine neće se dovoditi u pitanje rasprave o Kosovu u Savetu bezbednosti

Ivica Dačić rekao je danas da je sednica Saveta bezbednosti UN bila važna jer je dogovoreno da tema Kosova ostane na dnevnom redu tog tela kao i da su svi osudili takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH.

Dačić za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da se naredne dve godine neće potezati pitanje da li treba raspravljati o Kosovu, i ta tema biće i dalje na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN, rekao je Dačić.

On je rekao i da su svi osudili takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH, i da je predstavnik Amerike rekao da odmah treba da da budu ukinute, a da je takođe većina osudila formiranje vojske Kosova.

"Mislim da je ovo bila pozitivna sednica Saveta bezbednosti ali ne znači da će odmah rezulitrati povlačenjem taksi. Da li će sve takse biti ukinute ili ne videćemo kakva će biti reakcija na Kosovu, oni svaki dan imaju po deset različtih izjava", rekao je Dačić.

On je ukazao da presdsednik Kosova Hašim Tači uvek kad ode u Vašington izjavi jedno, a kad se vrati u Prištinu to je "potpuno druga priča".

Dačić je rekao da su kosovski zvaničnici doveli pregovarački proces u pitanje i da će pritisci na njih biti nastavljeni i ponovio da Srbija neće nastaviti dijalog ukoliko se ne ukinu takse.

On je takođe ukazao da prvi put na sednici Saveta bezbednosti nijedna zemlja nije pozvala druge zemlje da priznaju Kosovo i da se to nikad do sada nije desilo.

Dačić se osvrnuo na proteste protiv vlasti u zemlji. Rekao je da se traži da vlasti odgovore šta je njihov plan za Kosovo, dok same vođe protesta nisu dali nikakav odgovor na to pitanje kada im je postavljeno u Briselu.

Dačić je ukazao da su u Briselu upravo pitali predstavnike opozicije Dragana Đilasa i Vuka Jeremića da im kažu koji je njihov plan za Kosovo i oni nisu ništa odgovorili, a kako je dodao demonstranti pitaju sada vlast šta misli o tome.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 10.02.2019, 12:20h Dosadilo da se bakću...

    "On je takođe ukazao da prvi put na sednici Saveta bezbednosti nijedna zemlja nije pozvala druge zemlje da priznaju Kosovo i da se to nikad do sada nije desilo." ...- Pa, jasno je - dosta im je daveži sa ovim delom Balkana, dosta i - preko glave... "

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side