17.02.2018 | 10:30h ► 19:14h Beograd

Dačić: Burundi povukao priznavanje nezavisnosti Kosova

Dačić: Burundi povukao priznavanje nezavisnosti Kosova Foto: Zoran Raš
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je Burundi povukao priznavanje nezavisnosti Kosova.

Dačić, koji je nedavno boravio u poseti Burundiju, rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu da je ta zemlja povukla "priznavanje nezavisnosti Kosova".

Prema njegovim rečima, Burundi je povukao priznavanje nezavisnosti Kosova pre dva dana, ali je ministar spoljnih poslova danas odlučio da prenese vest na desetogodišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti.

"Ovo je za dan nezavisnosti takozvanog Kosova čestitka iz Burundija", rekao je Dačić i dodao da odluka Burundija pokazuje koliko je "krhka kosovska nezavisnost" i koliko je lažna lista od 116 zemalja koje vlasti u Prištini prikazuju svojim građanima.

"Pozivam ih da pokažu papire svih 116 zemalja. Na toj listi su zemlje koje uopšte nisu priznale nezavisnost Kosova", rekao je on.

Kosovo je daleko od međunarodnog priznanja i pored podrške koju Prištini pružaju neke od zapadnih sila, naveo je šef srpske diplomatije.

"Bez dogovora sa Srbijom ovo se pitanje ne može rešiti. To ljudima u Prištini treba da bude jasno", baveo je on.

Dačić je upitao kako je on uspeo da za nekoliko meseci ubedi tri zemlje da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, a njegovi prethodnici se nisu time bavili i dodao da je nekima "bilo lepše da idu u Vašington i Brisel nego u Burundi".

Srpski ministar je ocenio da je proglašenje nezavisnosti "neuspeli eksperiment i nasilje nad Srbima i međunarodnim pravnim poretkom".

Kosovo danas i sutra slavi desetu godišnjicu proglašenja nezavisnosti odlukom svoje Skupštine 17. februara 2008. godine.

 

Dačić: Odluka Burundija o povlačenju priznanja Kosova je odgovor Gabrijelu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je odluka Burundija da povuče priznanje nezavisnosti Kosova odgovor na konstataciju šefa nemačke diplomatije Zigmara Gabrijela da Srbija treba da prihvati nezavisnost Kosova.

Dačić je na vanrednoj konferenciji za štampu u Ministarstvu spoljnih poslova odbacio kritike zbog načina na koji je odgovorio nemačkom zvaničniku.

"Što ne ide u Madrid da traži Špancima da treba da priznaju Kataloniju, što ne ide u Skoplje da ih ubedi da priznaju BJRM, pošto ih je Nemačka tako priznala", upitao je on.

Šef srpske diplomatije je rekao da "njegov posao nije da se udvara Gabrijelu", već da brani interese Srbije.

Dodao je da zajednička pozicija Evropske Unije nigde ne govori da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova i da bilateralno priznanje nekih zemlja ne znači da je to stav Brisela.

"Postavljati takve uslove pred Srbiju je krajnje arogantno, neprihvatljivo i kontraproduktivno", dodao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel je najvišim zvaničnicima Srbije i Kosova preneo predlog za suštinu pravno obavezujućeg sporazuma dve zemlje, kojim se predviđa da Beograd prihvati nezavisnost Kosova, ali ne i da je formalno prizna, naveli su kosovski mediji. Prema tom predlogu, Srbija treba da prihvati postojanje države Kosovo, ali nije obavezna da je formalno prizna.

Gabrijel je tokom nedavne posete Beogradu i Prištini predstavio predlog u nijansama. On je rekao da Srbija treba da prihvati nezavisnost Kosova, ali nije pomenuo reč priznanje.

"Ako Srbija želi kretanje prema EU, vladavina prava i prihvatanje nezavisnosti Kosova je osnovni uslov", kazao je on.

Šef nemačke diplomatije je u Prištini naveo i da će njegova zemlja uticati da Kosovo prizna još pet zemalja, članica EU, koje to nisu učinile.

 

Dačić predvodio srpsku delegaciju u Sočiju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Sočiju da je cilj da se s Rusijom razvijaju i ekonomski odnosi, pored već dobrih političkih odnosa, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

"Veoma je pozitivno što je u prethodnoj, 2017. godini, naša‎ spoljnotrgovinska razmena povećana u odnosu na 2016. godinu i iznosila je 2,5 milijarde dolara. Cilj je da pored veoma dobrih političkih odnosa što više razvijamo ekonomske odnose, kao i da iskoristimo sve pogodnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini i sadašnje pregovaranje da taj sporazum važi za sve članice Evroazijske unije", naveo je Dačić.

U saopštenju posle sastanka srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, navodi se da je Dačić pohvalio saradnju u oblasti energetike i poljoprivrede, a takođe je pomenuo i skoru posetu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu.

"Imamo dobru saradnju‎ na međunarodnom planu kada je reč o zaštiti naših nacionalnih i državnih interesa. S Ruskom Federacijom postoji tradicionalno prijateljstvo i strateško partnerstvo i naš zadatak je da to iskoristimo kao dobru osnovu za razvoj saradnje u svim segmentima društvenog života", izjavio je Dačić.

Dačić je predvodio delegaciju Srbije na 16. zasedanju srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju u Sočiju. Zasedanjem su kopredsedavali Dačić i potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin.

 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side