19.09.2018 | 12:40h ► 14:40h Beograd

Dačić: Brine me manjak predloga za rešenje kosovskog problema

Dačić: Brine me manjak predloga za rešenje kosovskog problema Foto: Beta/Miloš Miškov
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je ideja razgraničenja na Kosovu i Metohiji koju je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić za sada jedina i ocenio da ga brine manjak predloga rešenja koja mogu biti prihvatljiva za obe strane.

Dačić je kazao da ideja razgraničenja tek treba da bude predmet razgovora, a da je Srbija došla do toga da strani akteri kao što su SAD, Rusija, Italija, Francuska i Evropska unija promene mišljenje i podrže traženje mirnog rešenja za Kosovo i Metohiju.

On je rekao da Nemačka i Velika Britanija sada podržavaju stav da nema menjanja granica, i upitao od kada se taj stav koristi, pošto ga nisu imali kada je proglašena nezavisnost Kosova.

"Princip koji je važio u međunarodnoj zajednici je da se grance ne mogu menjati silom. Ko ovde priča o sili, pričamo o dogovoru i potrebi da se postigne rešenje", kazao je Dačić.

Dačić je na konferenciji "Bezbednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbija" rekao da je Srbija daleko od detalja sporazuma sa Prištinom, ali da je "sama ideja da se razgovara dobra".

"Kosovo i Metohija su glavni bezbednosni izazov za Srbiju iz kojeg proizizilaze mnoge konkretne bezbednosne pretnje. Kada je terorizam u pitanju, želim da napomenem da je sa tog prostora najviše boraca Islamske države, tu je organizovani kriminal, ali i ugroženost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić u obraćanju na konferenciji.

Po njegovim rečima, iako Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština, Srbija je spremna da traži kompromisno rešenje sa Prištinom i da je tome potpuno posvećena.

On je dodao da je za Srbiju posebno važna uloga NATO misije Kfora na Kosovu i kazao da se nada da će ta misija ostati.

"Uvereni smo da će biti uvažen naš stav da smo protiv transformacije takozvanih kosovskih snaga u vojsku, a posebno cenimo garancije NATO da te snage neće imati pristup severu Kosova bez saglasnosti Kfora", kazao je Dačić.

 

Srbija ne mora samo preko Zagreba ući u EU, može i preko Mađarske ili Rumunije

Ministar Dačić izjavio je danas da EU neće dozvoliti da nerešeni bilateralni problemi budu prepreka za ulazak u tu zajednicu, kao što su Hrvatska i Slovenija deo te unije iako nisu rešile spor zbog granice.

On je reagovao na izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da put Srbije prema Evropskoj uniji vodi i preko Zagreba i rešavanja otvorenih pitanja.

"Kao što znate put ka EU ne mora da ide samo preko Hrvatske. Može da ide i preko Mađarske, može i preko Rumunije, Grčke. To je davanje sebi većeg značaja, nego što je realno", kazao je Dačić novinarima u Beogradu.

Dačić je dodao da je smisao Plenkoviće izjave to da će Hrvatska odrediti da li će Srbija ući u EU ili neće.

"Hrvatska je deo EU, ali svakako EU neće dovoliti da nerešeni bilateralni problemi budu prepreka za ulazak nekih drugih zemalja. Kad je Hrvaska ušla u EU preko Slovenije, a da niste rešili granični spor, šta ima onda mi da pričamo", kazao je Dačić.

On je pozvao "braću Hrvate" da se usredsrede na budućnost, jer i "oni koji su se mnogo više ubijali nađoše neki zajednički jezik".Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da put Srbije prema Evropskoj uniji vodi i preko Zagreba i rešavanja otvorenih pitanja.

"Put Srbije u EU vodi i preko Zagreba i rešavanja akumuliranih pitanja", rekao je premijer u Saboru odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Hrvoja Zekanovića o rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom, među ostalim i ratne odštete.

Plenković je dodao da njegova vlada, kao i prethodne, rade na rešavaju otvorenih pitanja.

On je podsetio da se o njima razgovaralo prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, ali i hrvatskih funkcionera Srbiji.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side