Dačić: Beograd prema Podgorici preduzima recipročne mere
28.01.2020 | 16:45h ► 17:10h Beograd

Dačić: Beograd prema Podgorici preduzima recipročne mere

Dačić: Beograd prema Podgorici preduzima recipročne mere Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da se Srbija zalaže za dijalog i smirivanje situacije u Crnoj Gori, da ne osporava crnogorsku državnost, ali da će reagovati na svaki napad na Srbe i recipročno odgovarati na sve poteze Crne Gore.

Povodom sastanka koji je prošle noći sazvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbog pogoršane situacije u regionu, Dačić je, nakon potpisivanja memoranduma o saradnji sa Institutom za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, rekao novinarima da je sastanak sazvan posle incidenta, odnosno napada na mladića u Podgorici koji je pokazao tri prsta, nakon čega je prebijen.

Dačić je rekao da su se nadležni državni organi obratili crnogorskim relevantnim institucijama sa zahtevom da objasne o čemu je reč, da li su motivi za napad etnički i da li je reč o nasilju nad Srbima.

Dačić je kazao i da je Crna Gora zabranila prisustvo sastancima državnih organa i institucija otpravniku poslova Ambasade Srbije u Podgorici (Ljubiša Milanović) posle čega je Srbija primenila recipročne mere prema "ličnosti broj dva" crnogorske ambasade u Beogradu (ministar savetnik Ana Ražnatović).

Dačić je rekao da optužbe crnogorskih vlasti na račun Milanovića, nekadašnjeg funkcionera beogradske kriminalističke policije, da se ne ponaša u skladu sa diplomatskim pravilima, ne odgovoraju istini, i da je zato Srbija primenila recipročne mere.

On je naveo da je Crna Gora, kada se desio pokušaj paljenja zastave te države u Beogradu, reagovala i uputila protest, ali se se nije oglasila "povodom snimaka na kojima se vidi uriniranje po zastavi Srbije kod njih".

"Srbija stoji iza interesa i prava našeg naroda koji živi u Crnoj Gori. Mi se borimo isključivo za prava srpskog naroda, koji čini 29 odsto stanovništva. Problemi u Crnoj Gori nisu provocirani iz Srbije, naprotiv, oni se smiruju uravnoteženom reakcijom vlasti iz Beograda", rekao je Dačić.

On je podsetio na izjavu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića iz 1989. da se "ponosi srpskim poreklom i crnogorskom državnošću" i da je "dugo godina vlast plašila narod velikosrpskom hegemonijom da bi opstala na vlasti" i dodao da je Đukanović bio u pravu.

Ako vlast u Crnoj Gori promoviše antisrpstvo, to ne može da naiđe na aplauz u Beogradu, rekao je.

 

Troje državljana Srbije želi da se evakuiše iz Kine

Ambasadi u Pekingu javilo se petoro državljana Srbije iz zarazom ugroženog područja Vuhana, od kojih su troje izrazili želju da budu evakuisani, rekao je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Na potpisivanju memoranduma o saradnji sa Institutom za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, Dačić je kazao da Ambasada sprovodi maksimalne aktivnosti vezane za evakuaciju srpskih građana iz Vuhana gde je proglašena epidemija koronavirusa, dok evakuacija iz Pekinga "nije moguća, jer taj grad funkcioniše normalmo".

Dačić je rekao i da nijedna zemlja još nije uspela da evakuiše svoje građane sa područja Vuhana pre svega zbog propisa koji su vezani za zdravstvenu organizaciju.

Dodao je da evakuacija neće biti jednostavna, zbog propisa Svetske zdravstvene organizacije ali da će Srbija pokušati da sa Francuskom vidi da li to mogu zajedno izvesti.

 

Država podstiče nauku da se uključi u meku diplomatiju

Dačić je kazao da Ministarstvo spoljnih poslova želi da podstakne institucije i organizacije koje se bave naučnom delatnošću da pomognu u promociji državnih i nacionalnih interesa Srbije.

Želimo da podstaknemo niz institucija i organizacija koje se bave naučnom delatnošću da pomognu u promociji državnih i nacionalnih interesa Srbije i zajedno se uključe u ono što se u svetu zove meka diplomatija, rekao je Dačić na potpisivanju memoranduma o saradnji sa Institutom za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

On je naveo da u svetu postoje "dežurni kvazianalitičari", koji daju ocene o Srbiji, i "30 godina ne mogu da izađu iz klišea".

Situaciju u Srbiji "komentarišu oni koji su plaćeni od strane albanskih, hrvatskih i muslimanskih lobija" i zato treba stvoriti naučnu mrežu, da bi imali uravnoteženiji pristup problemima u regionu, rekao je Dačić.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side