Dačić: Antisrpska histerija odlazeće Vlade Hrvatske
21.07.2016 Beograd

Dačić: Antisrpska histerija odlazeće Vlade Hrvatske

Dačić: Antisrpska histerija odlazeće Vlade Hrvatske Foto: Beta/European Council
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je oštro kritikovao odlazeću Vladu Hrvatske zbog antisrpske histerije, istakavši da Srbija neće nikome dopustiti da je ponižava.


Dačić je istovremeno u saopštenju pozvao vladu Hrvatske da se urazumi i da prestane da narušava ugled sopstvene države i nanosi štetu celom regionu.

On je rekao da "retorika, rečnik i neskrivena mržnja koja zrači iz svake njihove izjave i nastupa, više nije samo potreba predizborne kampanje u Hrvatskoj, već izraz patološke opterećenosti Srbijom i antisrpske histerije u Hrvatskoj, čiji je predvodnik Hrvatska vlada".

"Sa Srbijom se ne može tako ponašati, to ne dozvoljavamo nikome, ni najmoćnijim zemljama, a kamoli Hrvatskoj koja ne može da obrani ni deset ćiriličnih tabli, u kojoj se ustaški fašistički pozdrav i dalje prolama na javnim manifestacijama", naveo je Dačić u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Srbije je zapitao Hrvatsku zašto se u Briselu time ne hvale "nego tamo ćute kao zaliveni i trpe kritike od vodećih ljudi EU i SAD, što pokušavaju da sapliću Srbiju?".

"Ima li Hrvatska vlada nečim drugim da se bavi osim što raspaljujete mržnju prema Srbiji i Srbima? To što se premijer Vučić sastao sa predsednicom Hrvatske i što ne dozvoljavamo sebi da se ponašamo kao Hrvatska vlada, znak je naše snage, a ne slabosti", rekao je Dačić.

On je naveo i da je "lako širiti mržnju" a da je "teško miriti ljude", dodavši da je "količina laži o tome šta Srbija navodno mora da uradi obrnuto proporcionalna onom što stvarno piše u merilima (EU) prilikom otvaranja poglavlja sa Srbijom".

Dačić je pozvao Hrvatsku i da "prvo ubedi više od deset zemalja EU u kojoj postoji univerzalna jurisdikcija o ratnim zločinima, između ostalog Nemačku".

"Kako im nije smetalo kada se za zločine u bivšoj SFRJ sudilo u Danskoj, Holandiji, Švajcarskoj ili Nemačkoj? Ili kako im nije smetalo kada je suđeno po tom zakonu za zločin na Ovčari, u Lovasu, Zvorniku... ?", rekao je on, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, ovakvim ponašanjem Hrvatska ne postaje problem Srbiji, već postaje problem Evropi.

"Krajnje je vreme da se Hrvatska vlada urazumi, da prekine ovo 'prljavo kazalište' za domaću javnost koje nanosi štetu celom regionu", rekao je on.

Dačić je napomenuo i da "vlada koja nije uspela da opstane duže od šest meseci, koja nije uspela ni sebe da sačuva, sigurno neće sačuvati hrvatske interese".

"Ona (Vlada Hrvatske) samo narušava ugled Hrvatske i ruši stabilnost u regionu. Bez obzira na sve, proces pomirenja i dobrosusedskih odnosa na osnovu zajedničkih interesa jeste jedini mogući put za budućnost naših naroda i država", zaključio je Dačić.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 22.07.2016, 16:37h K'o biva...

    "danas je oštro kritikovao odlazeću Vladu Hrvatske zbog antisrpske histerije, istakavši da Srbija neće nikome dopustiti da je ponižava..." ... - K'o biva - u Srbiji nema antihrvatske histerije?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side