Dačić: Nema opasnosti od uvođenja viza Srbiji
03.08.2014 Beograd

Dačić: Nema opasnosti od uvođenja viza Srbiji

Dačić:  Nema opasnosti od uvođenja viza Srbiji Foto: Tanjug
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da nema opasnosti od ponovnog uvođenja viza Srbiji zbog situacije u Ukrajini.

"Ta opasnost postoji, ne zbog Rusije ili Ukrajine, već zbog velikog broja lažnih azilanata, ali to pitanje nije na dnevnom redu već neko vreme, jer je i Nemačka donela propise koji Srbiju stavljaju u ravan sigurnih zemalja", rekao je Dačić novinarima u Bačkom Gradištu i istakao da ukidanje viza nije pitanje političke odluke već tehničkih kriterijuma.

Dačić je rekao da pritisaka na Srbiju da se priključi sankcijama EU Rusiji ima i da to nije ništa novo, ali je istakao da Srbija želi da uđe u EU i da se što više ubrza tok pregovora, da se pronađe mirno rešenje za Ukrajinu.

Dačić je naveo i da je obaveza Srbije da do zatvaranja poglavlja 31, koje još nije ni otvoreno, usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU.

"Za to vreme, možemo da imamo neke specifičnosti, u odnosu na neke teme", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da Srbija nije u ekonomskoj i političkoj situaciji da može jednostrano da prekine ekonomske projekte sa Rusijom.

"Želimo u EU, uz uvažavanje naših nacionalnih inetersa", rekao je Dačić, ističući da su pritisci veliki, ali da Srbija pokušava da nađe odgovarajući prilaz u interesu evropskog puta i zaštite nacionalnih interesa.

Govoreći o 100 dana rada vlade, Dačić je rekao da je zadovoljan radom svog Ministarstva, ocenjujući da su najveći rezultati ostvareni u domenu spoljne politike, ali ne samo u toku 100 dana rada ove vlade, već i i prethodne dve godine.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side