25.09.2018 Njujork

Dačič u UN: Nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za Kosovo

Dačič u UN: Nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za Kosovo Foto: Beta/MSP
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je na skupu u UN da je nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, kao i da Srbija pridaje poseban značaj delovanju misije UN na Kosovu.U obraćanju na Samitu o miru održanom sinoć u sedištu UN u Njujorku u čast godišnjice rođenja Nelsona Mendele, uoči početka 73. zasedanja Generalne skupštine, Dačić je ukazao da Srbija smatra da je održavanje mira zajednička odgovornost koja zahteva neprekidan angažman i posvećenost kao is talno jačanje svih potrebnih kapaciteta UN, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Pridajemo poseban značaj delovanju misije UN-a na Kosovu i Metohiji i ističemo da je statusno neutralno prisustvo UNMIK-a u nesmanjenom obimu od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji treba da vode u pravcu trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije", rekao je Daćić koji je u sastavu delegacije Srbije na zasedanju Generalne skupštine UN.

Dačić je rekao da je nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova.

"Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija brani međunarodno pravo, Povelju UN-a, očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti, ali i svoj nacionalni i istorijski identitet", rekao je Dačić. On je dodao da je Srbija iskreno posvećena miru i dijalogu koji se, uz posredovanje Evropske Unije, vodi između Beograda i Prištine, kao i implementaciji postignutih dogovora.

On je rekao da će Srbija, uz vođenje odgovorne politike činiti sve da budu zaštićeni interesi njenog naroda kao i regionalni mir i stabilnost.

Dačić je rekao da je neophodno da se aktivno deluje u iznalaženju zajedničkih, globalnih odgovora i da je za Srbiju nesporno centralno mesto i uloga UN-a u međunarodnoj zajednici.

"Smatramo da su ciljevi i načela definisani Poveljom UN-a i danas jednako aktuelni i potrebni", rekao je Dačić.

On je rekao da se današnji svet brzo menja ali da su mnogi ciljevi koje je isticao Nelson Mendela kao veliki promoter mira i sada aktuelni, i da je neohodno da se i dalje i više radi na promovisanju mira, pomirenja, jedinstva, nediskriminacije, zaštiti i unapređenju ljudskih prava.

"Suverena jednakost država, odricanje od upotrebe sile, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, mirno rešavanje sporova i uvažavanje različitosti, principi su čija aktuelnost ne gubi na važnosti", rekao je Dačić.

On je rekao da Srbija podržava ravnopravno učešće država u sistemu globalnog upravljanja kao i snažno osuđuje terorizam i sve vidove ekstremizma i radikalizma koji ugrožavaju mir.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side