CRTA: Upravni sud presudio da je izborna komisija Pećinci prekršila zakon
28.12.2017 Beograd

CRTA: Upravni sud presudio da je izborna komisija Pećinci prekršila zakon

CRTA: Upravni sud presudio da je izborna komisija Pećinci prekršila zakon
Upravni sud utvrdio je da Opštinska izborna komisija (OIK) u Pećincima nije postupila po zakonu kada je bez obrazloženja odbila prigovor birača iz Pećinaca na odluku Komisije o uskraćivanju ovlašćenja organizaciji Crta da posmatra lokalne izbore, saopštila je danas Crta.

Kako se navodi na sajtu Crte, u presudi se navodi da rešenje Komisije o odbijanju prigovora građanina nije bilo zakonito, jer nije sadržalo u zakonu utemeljeno relevantno obrazloženje za odbijanje prigovora birača

Opštinska izborna komisija ima rok od 48 sati, koji ističe sutra, da ponovo odluči o prigovoru birača na uskraćivanje akreditacije Crti.

Crta je ocenila da presuda ukazuje na neodgovorno i neprofesionalno postupanje Opštinske izborne komisije čiji je zadatak upravo da obezbedi sprovođenje slobodnih i fer izbora.

"Kao posledica ovakvog rada OIK-a, smatramo da je otvoren prostor za sumnju u zakonitost izbornog postupka u Pećincima jer na biračkim mestima nije bilo nezavisnih posmatrača čiji je zadatak da informišu javnost o kvalitetu izbornog procesa i obezbede brzu reakciju u slučaju kršenja izbornih procedura", navela je Crta.

Dodajući da presuda ne može da utiče na ponavljanje izbora, Crta je istakla da je presudom vraćen makar deo izbornih radnji OIK-a u zakonske okvire.

"Nadamo se da će ova presuda kao primer sudske prakse omogućiti budućim naporima nezavisnih, građanskih posmatrača da neometano prate izborne procese i objektivno informišu građane o jednom od najvažnijih procesa u demokratskom društvu", navela je Crta.

Opštinska izborna komisija Pećinci nije dozvolila organizaciji Crta da prati rad biračkih odbora i Opštinske izborne komisije na vanrednim lokalnim izborima 24. decembra, jer, kako su naveli, "Crta ne ispunjava uslove za posmatranje izbora".

Crta je tu informaciju dobila usmenim putem od sekretarke OIK Pećinci jer, kako je obrazložila, "nemaju obavezu da o tome obaveste pisanim putem". Povodom neobrazloženog odbijanja prijave, Crta je podnela i krivične prijave protiv predsednice i sekretarke Opštinske izborne komisije Pećinci.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side