CRTA pokrenula akciju Hoću poverenika, a ne poslušnika
18.02.2019 Beograd

CRTA pokrenula akciju Hoću poverenika, a ne poslušnika

CRTA pokrenula akciju Hoću poverenika, a ne poslušnika
Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) saopštio je danas da je pokrenuo akciju "Hoću Poverenika, a ne poslušnika!", kako bi skrenula pažnju da proces izbora Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti još nije pokrenut, ali i da je neophodno poštovati kriterijume transparentnosti, otvorenosti, integriteta i da gradjani budu informisani ko su potencijalni kandidati.

Ta organizacija navela je da putem sajta srbijadoinformacija.rs građani mogu da pošalju pismo Skupštini sa predloženim kriterijumima koje je sastavilo više od 80 organizacija civilnog društva.

Mandat Povereniku je istakao u decembru 2018. godine, a proces za izbor novog još nije pokrenut.

CRTA je podsetila da su organizacije civilnog društva u nekoliko navrata upućivale zahteve nadležnom skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje da odgovori da li je pokrenut postupak izbora Poverenika, ko su mogući kandidati, kao i da javno objavi biografije kandidata.

U saopštenju se navodi da ti odgovori predstavljaju minimum transparentnosti svakog izbornog procesa, dok su standardi otvorenosti i inkluzivnosti postupka za izbor Poverenika daleko viši u svim evropskim zemljama.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side