Ćorić: Problemi vršnjačkog nasilja posledica neadekvatnog vaspitanja
24.09.2019 Novi Sad

Ćorić: Problemi vršnjačkog nasilja posledica neadekvatnog vaspitanja

Ćorić: Problemi vršnjačkog nasilja posledica neadekvatnog vaspitanja Foto: print screen
Predsednica udruženja "Roditelj" iz Novog Sada Dragana Ćorić ocenila je da su problemi sa vršnjačkim nasiljem posledica neadekvatnog vaspitanja dece.

"Dete ne postaje problematično preko noći u pitanju je proces identifikacije sa nekim iz njegove okoline", rekla je Ćorić, a prenosi list "Politika" u današnjem izdanju.

Kako je navela, još sedamdesetih godina prošlog veka definisan je koncept "značajnih drugih" osoba iz okruženja čiji su stavovi i ponašanje inspiracija za drugu osobu i model ponašanja bilo da su to pozitivni ili negativni modeli.

"Čini mi se da mi roditelji olako shvatamo da smo baš mi ti značajni drugi našoj deci. Na žalost nismo uvek mi sami uzori. Ponekad uopšteno nismo model za identifikaciju. Milenijalci imaju drugačije uzore i drugačije grade svoje vrednosti nego što ih mi učimo i zato smo u većem i jačem generacijskom sukobu nego ikada do sada", rekla je Ćorić.

Ona je rekla da su sada jači uzori grupa vršnjaka i zvezde rijalitija, crnih hronika i "jutjuba" nego starije osobe iz bliskog okruženja.

"Škola je jedan od karika u celom lancu i treba konačno da postane saradnik roditelju u celoj toj priči, a ne kamen oko vrata", rekla je ona.

Prema njenim rečima, roditelj mora da prihvati činjenicu da nije svemoguć i da neko drugi može biti uspešniji u rešavanju dečijeg problema bilo da je to psiholog ili pedagog u školi, dečjoj bolnici ili razvojnom savetovalištu.

"Samohranost roditelja obično se uzima kao opravdanje za detetove vaspitne ispade ili nasilje koje ono čini prema drugima. Međutim imamo roditelje koji sami podižu decu i nisu agresivni prema bližnjem svom. Oni su uspeli da izgrade svoj autoritet ne uz pomoć batina i pretnji već pružanjem ličnog primera detetu", rekla je Ćorić.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side