CINS:Jovanovićeva firma zarađivala na državnim projektima
18.04.2013 Beograd

CINS:Jovanovićeva firma zarađivala na državnim projektima

CINS:Jovanovićeva firma zarađivala na državnim projektima
Firma predsednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića učestvovala je kao dobavljač u građevinskim poslovima finansiranim novcem iz budžeta, među kojima je i snabdevala i kompaniju biznismena Milana Beka, objavio je danas Centar za istraživačko novinarstvo (Cins).

Cins navodi da su takve poslovne operacije dozvoljene zbog "rupe u zakonu" i nedostatka Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji nalaže da se Agenciji prijave svi ugovori koje firme funkcionera direktno sklapaju sa državom ili drugim korisnikom budžeta, ali političari nemaju nikakve obaveze ako se do novca iz budžeta dolazi na posredan način, kao u slučaju Jovanovića.

Direktorka Agencije Tatjana Babić smatra da je to "rupa u zakonu".

Cins je naveo da je Jovanovićeva firma "Basic solution group" (sadašnji naziv "SHSF") u budžetski finansiranom projektu izgradnje turistickog kompleksa na Staroj planini i snabdevala armaturom glavnog izvođača radova, kompaniju Milana Beka "Deneza M".

"U emisiji 'Utisak nedelje' od 18. novembra prošle godine, na insistiranje voditeljke da kaže odakle mu novac i čime se bave firme u kojima je vlasnik, Jovanović je rekao da za život zarađuje od agrara, izrade televizijskih projekata i medija. Ipak, jednu od svojih poslovnih aktivnosti nije naveo", naveo je Cins u tekstu "Firma Čedomira Jovanovića zarađivala na državnim projektima".

U tekstu se navodi da, prema podacima objavljenim na sajtu Jovanovićeve firme, koji više nije aktivan, dokumentacije i razgovora sa direktorom jedne građevinske kompanije, to nije jedini državni projekat na kojem je preduzeće planiralo učešće ili je učestvovalo.

"Ti poslovi lidera LDP su do sada bili nepoznati javnosti, između ostalog i zbog nedostatka antikoruptivnog zakona u Srbiji", naveo je Cins.

Cins je podsetio da je izgradnja luksuznih hotela, ski-staze, spa-centra, vodenog parka na Staroj planini ideja Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, koje je odlučilo da uđe u projekat investicije u turizmu.

"Investitor je zvanično bilo Javno preduzece 'Stara planina', a deo izgradnje, vredan više od 30 miliona evra poveren je i beogradskoj kompaniji 'Deneza M', kojom upravlja poznati biznismen Milan Beko", naveo je Cins.

Nije, međutim, poznato koliko je tačno zaradila Jovanovićeva firma na tom poslu, jer JP "Stara planina" ne poseduje ugovore između dobavljača i izvođača radova, a na jednom od izveštaja od 14. februara 2011. godine o ispitanom uzorku armaturnih mreža nalaze se pečati firmi Jovanovićeva i Bekova.

Prema sajtu "Basic solution group", Jovanovićeva firma je za 2011. godinu očekivala promet robe od 15.000 tona i finansijski promet od više od osam miliona evra. 

Sa Bekovom "Denezom M" bili su planirani projekti na Staroj planini, u "Rafineriji Pančevo", "4. julu" i u "Blokovima".

Sa "Inter kopom" planirani su poslovi na Obilaznici Novi Sad i u Pošti Zemun, a sa firmom "Neimar V" poslovi u Bloku 67 i u "4. julu".

"Planiran je bio i internacionalni projekat u saradnji sa 'Deneza M' na izgradnji zgrade u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nije poznato da li je ovaj projekat izveden", naveo je Cins. 

Jovanović je preko svoje firme sarađivao i sa preduzecem "LHR" doo, u vlasnistvu Đorđa Hajvaza, tasta nekadašnjeg ministra državne uprave i lokalne samouprave Milana Markovića. 

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić rekla je da preduzeća funkcionera "očigledno mogu da zarađuju novac iz budžeta" i da bi trebalo razmisliti kako da se to reguliše.

Novim nacrtom o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, za sada, nije predviđeno rešavanje tog nedostatka, pa posledica ni ubuduće za javne funkcionere i njihove firme, neće biti, naveo je Cins.

Ceo tekst Centra za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije dostupan je na internet adresi http://www.cins.org.rs/?p=13090

autor: DjO izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 18.04.2013, 17:47h nata

    Šta sada sa tim??? Hoćete da kažete da je za rupu u zakonu kriv dobavljač firme, koju javno preduzeće izabere za izvođača?!! A pritom kažete da je to "ideja Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, koje je odlučilo da uđe u projekat investicije u turizmu." Onda kažete da vam nije poznato koliko je dobavljač zaradio (???) ali vam je poznato da je mnogo toga planirao!!! I nije vam poznato da li je te planove i ostvario (???) i da li je i koliko zaradio!!! Da pukneš od smeha i zaplačeš od "istraživačkog novinarstva" NUNS-a koje,zamislite, ima Centar!?!?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side