25.06.2018 Beograd

CINS: Tužilaštvo zbog slučaja Siniše Malog podnelo tužbu protiv Šabića

CINS: Tužilaštvo zbog slučaja Siniše Malog podnelo tužbu protiv Šabića Foto: Z. Raš
Republičko javno tužilaštvo podnelo je tužbu protiv Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića s ciljem poništavanja odluke po kojoj bi Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) trebalo da dobije informacije o postupku protiv nekadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog zbog neprijavljivanja imovine i prihoda.

Kako navodi CINS, to je 32. tužba kojom se osporavaju Poverenikova rešenja u poslednjih nekoliko godina.

"Ubeđen sam da je ova tužba jedan u nizu poteza kojim tužilaštvo nanosi štetu i inače poljuljanom ugledu tužilaštva kod nas", rekao je Šabić za CINS.

Iako je Republičko tužilaštvo inicijalno obavestilo Poverenika da tužbe neće biti, posle pet dana na njegovu adresu je stigao novi dopis u kome se kaže da je tužba ipak podneta zbog dopunjene inicijative Višeg javnog tužilaštva.

Tužba je pokrenuta pred Upravnim sudom sa ciljem da se odluka Poverenika poništi jer se smatra da je tim aktom povređen zakon na štetu javnog interesa.

Iz Republičkog tužilaštva nije odgovoreno na pitanja CINS-a zbog čega je tužba ipak podneta i zbog čega to tužilaštvo smatra da nije u interesu javnosti da se novinarima CINS-a dostavi dokumentacije o slučaju Siniše Malog.

CINS je u oktobru 2017. tražio od Višeg javnog tužilaštva dokumentaciju o postupku protiv tada gradonačelnika Beograda, a danas ministra finansija Siniše Malog. Postupak je pokrenut na osnovu izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije iz 2016, zbog sumnje u neprijavljivanje imovine i prihoda.

Više tužilaštvo je odbilo zahtev CINS-a uz obrazloženje da se krivični postupak protiv Malog "vodi pod oznakom stepen tajnosti strogo poverljivo" i da zbog toga ne može da pošalje tražena dokumenta.

Poverenik je u februaru 2018. doneo odluku da obrazloženje Višeg tužilaštva nije u skladu sa zakonom i da dokumentacija mora biti poslata redakciji CINS-a u roku od pet dana.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 25.06.2018, 14:40h Dusan

    Moze li pravosudje Srbije da padne nize nego sto je vec palo?! Odvija se intenzivna zastita "kontrovrznih" biznismena (npr. Zeljka Mitrovica) od objektivnog informisanja javnosti o njihovom poslovanju, a eto sada i zastiota "zasluznih" politicara od informacija o njihovom "radu". Ocigledno je da je najvaznije je da su omiljeni "najboljem studentu prava" i najmarljivijem medju nama (AV), i nista ne moze da im se desi. Pravosudje je u potpunosti kleklo na kolena i dozvoljava da ga sutiraju kao krpenjacu. Ipak, u svemu tome pojedinac u pravosudju, koji pristaje da bude ponizni sluga vlasti mora biti gnjida, pa da mirno zivi sa tim.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side