14.11.2017 | 10:28h ► 11:25h Beograd

Uslovne kazne za paljenje američke ambasade

Uslovne kazne za paljenje američke ambasade Foto: pixabay.com
Viši sud u Beogradu danas je četvoricu optuženih u slučaju paljenja Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine osudio na uslovne kazne zatvora, dok je trojicu optuženih oslobodio.

Na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, osuđeni su Dragan Marinkov, Dejan Vučković i Marko Novitović, dok je Milan Tomas osuđen na pet meseci zatvora, uslovno na dve godine.

Oni su osuđeni jer su bili svesni da mogu da izazovu opštu opasnost po živote ljude kada su kamenicama i drugim predmetima gađali Ambasadu.

Đorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović oslobođeni su optužbe.

Tužilaštvo je teretilo optužene da su ispred tadašnje zgrade Ambasade SAD u Ulici kneza Miloša, u centru Beograda, izazvali opasnost za život ljudi i imovinu, pošto su posle mitinga organizovano došli i gađali zgradu kamenicama, bakljama i drugim predmetima, i izazvali požar.

Obrazlažući presudu, sudija je rekla da su osuđeni bili sposobni da shvate značaj svog dela kojim su izazvali opasnost.

Sudija je navela da je Novitović po sopstvenom priznanju u prvoj izjavi kazao da su svi, pa i on, Ambasadu gađali kamenicama, a da je kasnije promenio iskaz i rekao da je on na zgradu bacio grumen zemlje, što sud nije uvažio jer se na snimcima ne vidi zemlja.

Sud je ocenio da dolazak do Ambasade SAD nije bio slučajan, već da ih je prema Novitovićevoj izjavi da tamo odu pozivao čovek pomoću megafona.

U obrazloženju se navodi da je jedan od svedoka još 2013. godine rekao s kim je bio u društvu kada su Ambasadu gađali kamenicama i da je naveo trojicu osuđenih na šest meseci.

Uslovne osude izrečene su jer je sud cenio to što su osuđeni mlade osobe i što je proteklo mngo vremena od kada su učinili krivično delo, a da sudski proces nije bio odužen zbog njih.

Sud je ustanovio da nema dokaza da su Backović, Tomin i Kosanović izvršili krivično delo, navodeći da je iz izjava svedoka poznato da je Backović došao do Ambasade, ali se vrlo brzo udaljio, da Tomin nije ništa radio ispred Ambasade i da nije bilo dokaza da je Kosanović bilo čime gađao zgradu.

Advokat odbrane Želimir Čabrilo izjavio je novinarima po izricanju presude da smatra da bi bilo bolje da se ovaj "politički događaj" rešavao političkim sredstvima.

On je kazao da je presuda "skromna" jer osuđeni nisu osuđeni za paljenje Ambasade.

"Mnogo bi bilo bolje da se ovo politički rešilo", kazao je Čabrilo i upitao šta se dobija ovakvom presudom.

Čabrilo je kazao i da slučaj treba da se reši krivično ali da treba da se utvrdi odgovornost onoga ko je naredio da se ukloni obezbeđenje ispred Ambasade SAD.

"Politička odluka je da se miting organizuje, politička odluka je da se ukloni obezbeđenje, politička odluka je da se četiri godine od događaja ništa ne preduzima i ne postupa", rekao je Čabrilo.

Na prvom suđenju optuženi su bili osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zatvora, ali je Apelacioni sud poništio taj deo presude "jer je izreka presude nerazumljiva i protivrečna sama sebi".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side