CEP: Srbija nedovoljno ekonomski pripremljena za ulazak u EU
08.06.2019 Beograd

CEP: Srbija nedovoljno ekonomski pripremljena za ulazak u EU

CEP: Srbija nedovoljno ekonomski pripremljena za ulazak u EU
Srbija je ekonomski umereno pripremljena za ulazak u EU, konstatovano je u poslednjem izveštaju Evropske komisije, a to ocena koja nije menjana od 2015, ističe se u današnjem saopštenju Centra za evropske politike (CEP).


"To znači da je Srbija, kada se gleda na skali od jedan do pet, ocenjena trojkom,“ objašnjava Ranka Miljenović, izvršna direktorka CEP. „Iako izraz ,umereno pripremljeni’ može zvučati kao pozitivna ocena, moramo biti obazrivi u tumačenju. Evropska komisija koristi dosta tehnički rečnik u ovim izveštajima, pa se realna ekonomska situacija i procena stanja mora tražiti u detaljnijem čitanju izveštaja", dodala je Miljenović.

Ona ističe da, kada se pogleda šira slika i uzmu u obzir svi podaci, možemo videti da ne napredujemo dovoljno brzo.

Tako na primer, samo podatak koji iznosi Fiskalni savet - da je u poslednjih osam godina kumulativni rast privrede Srbije bio duplo manji u odnosu na prosek zemalja Centralne i Istočne Evrope pokazuje da nam je u kontinuitetu potreban značajniji privredni rast kako bi Srbija imala realnu šansu da dostigne približan nivo razvoja potreban za članstvo u Evropskoj uniji i održivi razvoj zemlje, ističe se u saopštenju CEP.

CEP, NALED i portal "European Western Balkans" u okviru projekta "Uključi se" prate odabrana ekonomska poglavlja u procesu pristupanja. Analiza u okviru tog projekta je pokazala da, u odnosu na prošlu godinu, nema pomaka kada je u pitanju ocena spremnosti za članstvo.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side