CEP: Građani trpe zbog političkih kompromisa i nedoslednih reformi
05.03.2019 Beograd

CEP: Građani trpe zbog političkih kompromisa i nedoslednih reformi

CEP: Građani trpe zbog političkih kompromisa i nedoslednih reformi
Zbog nedosledne primene propisa od strane države i nespremnosti Vlade da obezbedi sprovođenje reforme sistema plata u javnom sektoru trpe građani, upozorili su danas iz Centra za evropske politike (CEP).

CEP ukazuje na štrajk zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) koji, sa prekidima, traje od početka decembra prošle godine i čije posledice osećaju građani širom Srbije.

Zaposleni u RGZ kao osnovni razlog štrajka navode nezadovoljstvo platama, odnosno izostanak njihovog povećanja.

"Visina plata svih državnih službenika, pa i zaposlenih u RGZ, određuje se Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika i Zakonom o budžetu, a ne odlukama rukovodstva organa, pa čak ni odlukama Vlade", rekao je istraživač u CEP Vladimir Mihajlović.

Objašnjavajući kako je uopšte moguće da neko protestuje protiv primene propisa, Mihajlović naglašava da je "upravo nedosledna primena propisa od strane države i dovela do situacije u kojoj pojedinci ili grupe mogu da pregovaraju sa Vladom o primeni zakona".

To se najbolje vidi na primeru neuspele reforme sistema plata, kažu u CEP i navode da poslednjih godina postoji tendencija povećanja broja različitih osnovica za obračun i isplatu plata u različitim delovima javnog sektora koja je u suprotnosti sa zakonom.

"Zakonom o budžetu za 2019. predviđeno je čak pet različitih osnovica samo za državne službenike u zavisnosti od toga u kojim organima rade, a ako pogledamo celu javnu upravu, umesto jedne osnovice, kako to predviđa sistemski zakon, u primeni je čak 26 osnovica za obračun i isplatu plata zaposlenima", rekao je Mihajlović.

On je upozorio da je ta praksa celu reformu sistema plata odvela u suprotnom smeru i da danas postoji veći broj osnovica nego 2014. kada je započeta reforma.

Prema njegovim rečima, to je posledica toga što Vlada, umesto da okonča reformu sistema plata tako što bi obezbedila analitičko vrednovanje svih radnih mesta prema jedinstvenoj metodologiji, pribegava privremenim korekcijama nominalnih iznosa plata kroz paušalno određivanje osnovica.

Kada je reč o RGZ, izdašnije povećanje plata je izostalo jer, smatra Mihajlović, zaposleni u Zavodu spadaju u kategoriju državnih službenika koji su "shodno svojoj slaboj ucenjivačkoj i pregovaračkoj poziciji dobili najmanji deo kolača".

Mihajlović je rekao da rešenje nije "da se na ulicama pregovara o povećanju plate za 5, 7 ili 12 odsto" nego da se radi na rešavanju sistemskih problema koji postoje godinama unazad u RGZ.

"Problem je što u svakoj situaciji ove vrste ispaštaju jedino građani koji ne mogu da ostvare svoja prava, pa se Srbija sve više udaljava od proklamovanog cilja – uprave kao servisa građana", naveli su iz CEP.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side