27.05.2018 | 10:16h ► 13:36h Beograd

Centralna proslava Dana MUP-a i policije Srbije

Centralna proslava Dana MUP-a i policije Srbije Foto: Beta/Miloš Miškov
Ispred Doma Narodne skupštine Srbije u Beogradu danas je održana centralna manifestacija obeležavanja Dana policije sa koje su državni čelnici obećali policajcima podršku, povećanje plata i bolje uslove rada za, kako su istakli, najteži i najodgovorniji posao.


Predsednik Srbije Alekandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović čestitali su policiji njihov dan, ističući da su ponosni na ostvarene rezultate i smanjenje stope kriminaliteta.

Vučić je rekao da građani Srbije pripadnicima MUP-a duguju miran dan i bezbrižnu noć i obećao podršku kroz povećanje plata, bolju opremu i stanove pod povoljnijim uslovima.

On je kazao da policija omogućava svima da žive bez straha, ali da zna da je još jedan "ružan deo" da se uloga pripadnika policije svugde u svetu, pa i u Srbiji ne primećuje dovoljno i da se često poistovećuje sa represijom.

Vučić je istakao da policija ne postoji da bi štitila ni režim ni bilo čiju vlast, nego one koji čine celo društvo, svakog građana i osobu bez obzira na pol, godine ili bilo koje opredeljenje.

"Vi štitite njihovu slobodu, tako što štitite zakon. I da svima bude jasno bez vas slobode ne bi bilo, način na koji je štitite je više nego impresivan. Obećavam da ćete dobiti priznanja kakva zaslužujte", rekao je Vučić.

On je kazao da su rezultati policije odlični, da je smanjena stopa kriminaliteta za 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu i da društvo policiji duguje mnogo.

"Svaki naš miran dan i bezbrižnu noć, svako odsustvo straha koje bi vladalo nama da nema vas. Dugujemo vam ponos koji vi treba da osećate zbog svega što radite i onaj naš zbog toga što vas imamo", rekao je Vučić.

Ministar Nebojša Stefanović je rekao da je ponosan na pripadnike MUP-a koja je u poslednje četiri godine pokazala da je garant stabilnosti i bezbednosti.

On je kazao da se policija svakodnevno bori sa organizovanim kriminalom i da danas u Srbiji ne postoji ozbiljna kriminalna grupa, koja može da ugrozi bezbednost zemlje, te da u borbi protiv kriminala i korupcije nema povlašćenih.

Prema njegovim rečima, u prethodnih 11 meseci zabeležen je najmanji broj krivičnih dela u poslednjih 10 godina i najmanji broj ubistava u poslednjih 30 godina, a broj nastradalih u saobraćajnim nesrećama smanjen je od kako se primenjuju izmene Zakona o saobraćaju.

Stefanović je rekao da su napravljene nove uniforme za pripadnike policije i patrolna vozila i da se očekuju sredstva za nova vozila i od sledeće godine novi helikopteri.

Svečanosti su između ostalih prisustvovali članovi Vlade Srbije predvođeni premijerkom Anom Brnabić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i republička tužiteljka Zagorka Dolovac.

Na centralnoj manifestaciji učestvovalo je oko 1.200 službenika i 200 vozila različite namene.

Na proslavi su danas uručene po tri zlatne, srebrne i bronzane medalje za hrabrost, zasluge i posvećenost službi.

Zlatnu medalju za hrabrost dobio je Radoslav Lazović iz Policijske uprave Beograd, za zasluge Slobodan Milenković iz PU Beograd i Darko Luković iz Uprave kriminalističke policije za posvećenost službi.

Srebrnu medalju za hrabrost dobio je Saša Marašević iz PU Kragujevac, za zasluge srebrnu medalju dobio je Đura Mandić iz PU Sremska Mitrovica i za posvećenost službi Predrag Stanković iz PU Beograd.

Bronzanu medelju za hrabrost dobio je Vladimir Obradović iz vatrogasno spasilačke brigade Beograd, za zasluge Boban Milinković iz Uprave saobraćajne policije, a za posvećenost službi Sonja Cvetković iz Uprave granične policije.

Obeležavanje Dana MUP-a i policije zаpočeto je sečenjem slаvskog kolаčа u kаbinetu ministrа policije i polаgаnjem venаcа nа spomen ploču prvom ministru srpske policije vojvodi Jаkovu Nenаdoviću.

Direktor policije Vlаdimir Rebić položio je venаc nа spomen obeležje Čukur česmа, u znаk sećаnjа nа 1862. godinu, kada se dogodio sukob srpske žandarmerije i turske posade beogradske tvrđave nakon ubistva srpskog dečaka.

Proslava će biti završena u 20.30 koncertom policijskih orkestara Srbije, Poljske i Mađarske i nastupom domaćih pevača na Kalemegdanskoj promenadi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova obeležava svoj i Dan policije na verski praznik Duhove u znak sećanja na 15. jun 1862. godine kada se dogodio sukob srpske žandarmerije i turske posade beogradske tvrđave nakon ubistva srpskog dečaka kod Čukur česme. Taj sukob je trajao nekoliko dana.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side