21.11.2018 Beograd

Čedomir Jovanović: Nerazumna odluka Prištine ne sme da utiče na očuvanje mira

Čedomir Jovanović: Nerazumna odluka Prištine ne sme da utiče na očuvanje mira Foto: Zoran Raš
Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da "nerazumna" odluka Prištine o uvođenju taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije ne sme dovede do prekid dijaloga i da utiče na mir.

"Nerazumna odluka prištinskih vlasti da takse na srpske proizvode povećaju za 100 odsto ne sme ni na koji način da utiče na očuvanje mira na ovim prostorima i da bude povod za prekid dijaloga", naveo je Jovanović.

On je ocenio da Beograd i Priština "nemaju pravo da svojim potezima" relativizuju sve što je dosad učinjeno u pregovorima i sve pomake koji su napravljeni u dijalogu, saopštio je LDP.

"Provokacije ne doprinose normalizaciji odnosa na ovim prostorima i ne smemo više gubiti vreme na međusobna prepucavanja koja će svetu pokazati da nemamo razumevanja za život za koji smo se u prošlosti jedva izborili", rekao Jovanović.

Predsednik LDP-a je dodao da se Centralnoevropski ugovor o slobodnoj trgovini (CEFTA) ne tiče samo Srbije i Kosova, zbog čega i druge države treba da dignu glas.

On je dodao da ne postoji odgovor Srbije na mere Prištine, osim strpljenja i čuvanja bezbednosti u regionu koja sada presudno zavisi od spremnosti političara da se uzdrže od bilo kakvih provokacija.

Vlada Kosova usvojila je ranije danas odluku o povećanju takse za uvoz robe iz Srbije sa 10 na 100 odsto.

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj je, najavljujući povećanje taksi, na Tviteru naveo da Priština mora braniti svoje vitalne interese, pošto Srbija "nastavlja svoju agresivnu kampanju na međunarodnoj pozornici" i da podriva proces normalizacije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas, pre odluke Prištine o povećanju taksi, rekao da je Beograd spreman da nastavi dijalog čim Kosovo ukine takse za proizvode iz Srbije i iz BiH.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side