Carinici na aerodromu sprečili pokušaj krijumčarenja satova ukupne vrednosti blizu 40.000 evra
06.09.2019 Beograd

Carinici na aerodromu sprečili pokušaj krijumčarenja satova ukupne vrednosti blizu 40.000 evra

Carinici na aerodromu sprečili pokušaj krijumčarenja satova ukupne vrednosti blizu 40.000 evra Foto: Pixabay
Carinici su na beogradskom aerodromu sprečili pokušaj krijumčarenja nekoliko satova čija ukupna vrednost iznosi gotovo 40.000 evra, saopšteno je danas.

Navodi se da su satovi otkriveni prilikom izlazne carinske kontrole, u ručnom prtljagu putnice (33) iz Novog Sada koja se predstavila kao turizmolog.

Nakon što je carinicima kazala da nema ništa da prijavi, u njenoj tašni su otkrivena dva sata u vrednosti od oko 9.000 evra i 15.000 evra, kao i jedan sat od gotovo 14.000 evra.

Navedeno je da je putnica na ruci nosila još jedan sat koji nije bio predmet prekršaja, već je tretiran kao lični nakit.

Na pitanje carinika zašto nije prijavila skupocene satove koje je nosila u tašni, putnica je odgovorila da "poseduje veliku kolekciju sličnih satova i da nije znala da treba da ih prijavi, jer ih uvek nosi sa sobom".

"Podsećamo putnike da pre putovanja treba da se informišu o svojim pravima i obavezama, što mogu učiniti i putem sajta Uprave carina. Ukoliko u inostranstvo putuju sa vrednom robom putnici imaju obavezu da prijave takve predmete, što važi i za putnike koji kroz Srbiju samo prolaze na putu do svog konačnog odredišta. Кada na vreme prijave vredne predmete i popune Obrazac o privremenom uvozu ili izvozu, mogu bezbrižno da nastave svoje putovanje bez plaćanja dažbina i nepotrebnih kazni", navodi se u saopštenju.

Dodali su da je to formalnost koja se brzo obavi na izlaznoj carinskoj kontroli i na osnovu toga kasnije može da se vidi da je ta roba izneta iz Srbije i da je ovde kupljena, da je reč o robi domaćeg porekla i naravno, da se na taj način izbegnu neprijatnosti.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side