10.07.2015 Novi Sad

Čanak: Vučić se promenio, ali Nikolić nije

Čanak: Vučić se promenio, ali Nikolić nije Foto: Beta / Nenad Stojanović
Odlazak premijera Aleksandra Vučića na komemoraciju srebreničkim žrtvama biće važan korak napred u odnosima Srbije i regiona, rekao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak.

To je, smatra Čanak, važan korak zbog toga što "i prema Aleksandru Vučiću i prema Tomislavu Nikoliću i Ivici Dačiću i prema ostalima koji su imali zapaženu ulogu devedesetih godina vlada veliko nepoverenje u regionu".

"To nepoverenje je prema nekima s pravom, a prema nekima ne s pravom. Jer, svako ima pravo da se promeni i niko nema pravo da očekuje da se ono što je radio ili radi ne primeti. To je jako važno", rekao je Čanak u emisiji Politbiro Radio-televizije Vojvodine.

On je kazao da je LSV uvek imala predstavnike na obeležavanju godišnjice masakra u Srebrenici, te da će on ove godine prisustvovati komemoraciji u Potočarima, da bi se poklonio nevinim žrtvama koje su platile najskuplju cenu ludila 90-ih.

Lider LSV istakao je, međutim, da ne razume dvostruke aršine u državnom vrhu Srbije, jer, kako je naveo, "s jedne strane određene poteze premijera Vučića čovek ne može da ne pozdravi jer su u skladu sa svim za šta se LSV zalaže 25 godina, dok se, s druge strane, Nikolić master Tomislav nije promenio ni malo".

"Ne treba zaboraviti da je Nikolić proglašen za Šešeljevog četničkog vojvodu na Romaniji još za vreme ratova 90-tih i nikad se toga nije odrekao, pa je onda išao na proslavu pobede nad fašizmom, pa je onda pravio potpuno čudnovate stvari, kao što je nedavno upućivanje pisma engleskoj kraljici...", naveo je on.

Napominjujući da je bio šokiran takvom diplomatskom greškom, Čanak je istakao da spoljnu politiku države vodi Vlada, a predsednik predstavlja državu," i u tom smislu Nikolić je u ovom slučaju prekoračio svoja ovlašćenja".

Prema njegovim rečima, za poslednjih četvrt veka koliko postoji i LSV, u Srbiji se nije mnogo odmaklo ni u pogledu procesa decentralizacije, jer se o toj temi "nije razborito razgovaralo, pošto su 90-te prošle u ratovima i užasima, a od 2000-20008. postojala su stalna politička previranja.

Čanak je kazao da dobri odnosi sa okruženjem podrazumevaju i usaglašavanje stavova i o pitanjima vezanim za snabdevanja energentima do pitanja odnosa prema ruskoj intervencije Ukrajini.

"U Srbiji dugi niz godina postoji stav da se koketira i sa zapadom i sa istokom, i sa nacionalizmom i sa evropskim i građanskim vrednostima. A nikako da dobijemo tačne odgovore o čemu se tu radi", rekao je on.

Čanak je naveo i da je nedopustivo da se dešava to da Ustavni sud Srbije ukida nadležnosti AP Vojvodine kao neustavne, a istovremeno ne primećuje da se ne poštuju ustavne odredbe o finansiranju pokrajine.

"To su dupli aršini koji su uvek na štetu građana Vojvodine", istakao je on.

Povodom dogovora sa Vučićem o otvaranju dispečerskog centra EPS-a u Novom Sadu, Čanak je kazao da to nije nikakav vaninstitucionalni dogovor, već da je s premijerom razgovarao kao šef opozicione grupe, kao i da nije u pitanju dogovor, već da mu je premijer izneo svoje planove.

"To nije korak ka decentralizaciji, već pitanje jednog preduzeća, a decentralizacija je ustavna kategorija koja za LSV podrazumeva zakonodavnu, izvršnu i sudsku autonomiju Vojvodine", naveo je on.

Upitan o mogućoj saradnji sa SNS, Čanak je kazao da bi SPS, SRS, ŠJ i JUL bile zabranjene u oktobru 2000. godine da je LSV bila na vlasti, ali da to nije dozvolila DS.

"Nemojte mene optuživati što radim nešto što je politička realnost. Zakonski period za proces lustracije je protekao i sad su svi nedužni. A ako su svi nedužni, ja mogu da imam bilo kakva lična osećanja, ali zarad interesa građana Vojvodine moram da razgovaram sa svakim", rekao je Čanak.

On je kazao da od njega ne zavisi kad će biti pokrajinski izbori, ali da je LSV za njih u svakom trenutku spremna.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side