19.09.2017 Novi Sad

Čanak: Vojvodina je bila prva žrtva Miloševićeve zločinačke politike

Čanak: Vojvodina je bila prva žrtva Miloševićeve zločinačke politike Foto: Zoran Raš
Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak podsetio je danas da je pre 30 godina vlast u Srbiji preuzeo Slobodan Milošević i dodao da je Vojvodina bila prva žrtva Miloševićeve "pogubne i zločinačke politike".

"Nakon što se ustoličio na vlasti u Beogradu, za manje od godinu dana, Milošević je svoj krvavi pir i svoju politiku nasilja i razbijanja Jugoslavije počeo upravo gaženjem vojvođanske autonomije. Zbog toga s pravom tvrdimo da je Vojvodina bila prva žrtva pogubne i zločinačke politike koja je odnela pobedu pre 30 godina na Osmoj sednici", naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Dodao je da LSV neće pristati i neće se pomiriti s tim da nasilje koje je pobedilo pre tri decenije može biti trajna karakteristika društva i poručio da će se ta stranka i dalje boriti protiv nasilja i svih posledica koje su iz njega proizašle.

Ovog vikenda, 23. i 24. septembra, navršava se 30 godina od kako je u unutarpartijskom obračunu u Savezu komunista Srbije pobedio Slobodan Milošević.

Čanak je ocenio da je to bio početak razaranja Jugoslavije i rušenja svih civilizacijskih standarda koje je tadašnje jugoslovensko društvo dostiglo.

"Pobedom dogmatske i konzervativne struje u Savezu komunista Srbije, koju je predvodio Slobodan Milošević, nad predstavnicima liberalnije orijentacije koju je reprezentovao Ivan Stambolić, široko je otvoren put za prodor nacionalizma u Srbiji. Nacionalistička ideologija već je bila prisutna u tadašnjem društvu, Memorandum SANU je potpalio fitilj koji će Miloševićevim političkim trijumfom eksplodirati u najveću evropsku krizu od kraja Drugog svetskog rata", naveo je Čanak.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 20.09.2017, 11:43h nikola

    Milošević je prvo uništio Jugoslaviju pa onda Vojvodinu, a ovi sadašnji su je dokrajčili i opljačkali do nule.A sve je to proizvelo fašisoidno i kriminalno društvo koje razara današnju Srbiju.

  • 19.09.2017, 16:08h Sloba Srpski heroj (1)

    Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića već Miloševića zbog Srbije. Srbija je okupirana 5 oktobra tada je ušo fašizam u Srbiju.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side