12.01.2019 Beograd

Čanak: Ubrzati pregovore o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Čanak: Ubrzati pregovore o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak, ocenio je danas da je potrebno ubrzati pregovore i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, te da je to "najvažnije pitanje koje država Srbija mora da reši".

Čanak je u pisanoj izjavi naveo da već i onako složenu situaciju u regionu dodatno komplikuje činjenica da poslednjih meseci postoji zastoj u pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine.

"Zastoj u napretku pridruživanju EU rezultiraće još težom ekonomskom situacijom i pogoršanjem životnog standarda građana. Trajna normalizacija odnosa na relaciji Srbija - Kosovo otvoriće put i za rešavanje drugih važnih pitanja u našem društvu", ocenio je Čanak.

On je dodao da se paralelno moraju rešavati i pitanja "demokratizacije države", odnosno, kako je naveo, donošenje paketa novih izbornih zakona, koji bi bili prihvatljivi za sve učesnike političkog života u Srbiji.

"Bez ovih reformskih zakona i saglasnosti svih političkih aktera, izbori će se teško moći smatrati za fer i poštene", rekao je Čanak.

Kako je ocenio, Srbija mora i na kvalitetniji način da uredi celokupan politički sistem, što podrazumeva i značajno šire nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine.

"Vojvodina mora dobiti Zakon o finansiranju nadležnosti, kao i položaj u državi za koji se istorijski izborila. LSV se nada da politički akteri koji donose odluke, vode računa o interesima građana, jer bez rešavanja bitnih političkih pitanja čitav region ostaje u zamci ekstremnih nacionalizama sa raznih strana", dodao je Čanak

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side