13.11.2018 | 15:52h ► 17:42h Beograd

Čadež: Nemačka komora će se angažovati za ukidanje takse na srpske proizvode na Kosovu

Čadež: Nemačka komora će se angažovati za ukidanje takse na srpske proizvode na Kosovu Foto: Medija centar
Presednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas u Berlinu da će se Udruženje nemačkih privrednih komora angažovati na rešavanju problema nastalih usled odluke vlasti Kosova da uvedu dodatnu desetoprocentnu taksu na robu iz Srbije.

Čadež je to izjavio posle sastanka s prvim čovekom Udruženja nemačkih privrednih komora Martinom Vanslebenom, kojem je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

"Udruženje nemačkih komora, jedno od najuticajnijih u ;Evrokomori i Martin Vansleben lično, će se angažovati kako bi se ukinula odluka prištinskih vlasti štetna ne samo za srpske proizvođače već i za privredu celog regiona i nemačke investitore koji posluju u Srbiji", rekao je Čadež, a navodi se u saopštenju PKS.

Predsednik PKS je Vanslebenu tom prilikom predao pismo koje je Privredna komora Srbije prošle nedelje uputila Evropskoj komisiji, Sekretarijatu CEFTA, ministrima regiona zaduženim za sprovođenje sporazuma CEFTA i Evrokomorama.Kosovska carinska služba počela je 7. novembra da primenjuje odluku o dodatnom oporezivanju od deset odsto, na uvoz proizvoda iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Brisel je zatražio hitno objašnjenje odluke kosovske vlade, ocenivši da je takva mera kršenje obaveza Kosova u okviru sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA.

 

Čadež: Nemačka pomaže razvoj dualnog obrazovanja u Srbiji

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas u Berlinu da će Nemačka pomoći Srbiji u razvoju dualnog obrazovanja pružanjem logističke i finansijske podrške.

Čadež, koji s premijerkom Srbije Anom Brnabić učestvuje na 12. Ekonomskom samitu "Zidojče cajtunga", kazao je da Nemačka pruža Srbiji "sve svoje kapacitete" za izgradnju sistema dualnog obrazovanja.

"Nemačka pruža sve svoje kapacitete Srbiji - kako da izgradimo sopstvene procedure školovanja dece u kompanijama, kako da licenciramo instruktore u kompanijama. Instruktori su zapravo profesori toj deci koja uče na radnom mestu jer nigde neće bolje naučiti da rade taj posao nego tamo gde se on zaista radi na tržištu - u kompaniji", rekao je Čadež.

On je naveo da Nemačka "pre svega obezbeđuje logistiku, znanje i finansijsku podršku", zajedno s Privrednom komorom Austrije, za razvoj dualnog obrazovanja u Srbiji.

"Već sada u Srbiji ima 4.500 đaka u srednjim stručnim školama u projektu dualnog obrazovanja, što je još uvek pilot projekat. Od septembra kreće nacionalno pokrivanje svih srednjih stručnih škola i očekujemo da dođemo do broja od 20.000 ili 30.000 učenika, što zahteva ozbiljnu ogranizaciju", rekao je predsednik PKS.

Čadež je naveo da postoji oko 40 projekata koje PKS realizuje s nemačkim partnerima - s nemačkim udruženjem komora, sa Srpsko-nemačkom privrednom komorom i sa komorama nemačkih regiona.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side