14.09.2018 Priština

Bušati: Albanija će dati punu podršku Kosovo u svim procesima kroz koje prolazi

Bušati: Albanija će dati punu podršku Kosovo u svim procesima kroz koje prolazi Foto: prtscr ytb
Ministar spoljnih i evropskih poslova Albanije, Ditmir Bušati je danas, tokom zvanične posete Kosovu. izjavio da će njegova zemlja dati punu podršku Kosovu u svim procesima kroz koje prolazi. On se tokom posete Kosovu sreo sa predsednikom Parlamenta Kadrijem Veseljijem, premijerom Ramušom Haradinajem i ministrom spoljnih poslova Kosova Bedžetom Pacolijem.

Tokom susreta sa Bušatijem, Veselji je još jednom potvrdio stav da su suverenitet i teritorijalni integritet Kosova nepovredivi.

Veselji je rekao da će, po završetku procesa dijaloga sa Srbijom, Kosovo dobiti mesto u UN, u granicama u kojima je proglasilo nezavisnost i u kojima je međunarodno priznato.

Veselji i Bušati su naglasili da je neophodno da ceo politički spektar Kosova izađe sa zajedničkim stavom pre početka finalnog dijaloga.

Premijer Haradinaj je, tokom susreta sa Bušatijem, visoko ocenio ulogu Albanije u procesima državnosti i drugim procesima od značaja za Kosovo i založio se za dalje jačanje međudržavnih odnosa između dve zemlje, posebno u oblasti ekonomskog razvoja, trgovinske razmene, u obrazovanju, kulturi i zdravstvu i drugim oblastima od zajedničkog interesa.

„Tokom sastanka premijer Haradinaj je zatražio podršku Albanije na putu evropskih integracija, učlanjenju Kosova u INTRERPOL i u druge međunarodne organizacije“, kaže se u saopštenju iz Vlade Kosova.

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli je tokom susreta sa Bušatijem razgovarao o završnoj fazi dijaloga između Kosova i Srbije.

"Tražio sam sam da Albanija ne sedi skršenih ruku u ovom procesu, već da bude sastavni deo našeg cilja. Naš cilj je dijalog sa Srbijom. Albanija treba da bude prisutna. Ako mogu EU i SAD zašto ne Albanija?!", rekao Pacoli.

"Ove godine mi činimo napore da Kosovo dostigne svoj cilj, slobodu kretanja, i u tom smislu mi tražimo podršku i od Albanije", rekao je Pacoli posle sastanka sa Bušatijem.

Bušati je izjavio da će Albanija pružiti podršku Kosovu u svim procesima.

"Siguran sam da će ovaj izazov biti prevaziđen i da će Kosovo biti uključeno na belu šengensku listu. Sada više nema izgovora da se ne završi taj proces", rekao je on.

Dva ministra su razgovarala i o procesu dijaloga sa Srbijom i složila su se u želji da se što pre postigne konačan sporazum, koji, po njihovom mišljenju, ne bi trebalo da ugrozi teritoriju Kosova.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side