13.04.2016 Beograd

Bumbaširević: Senat UB na sledećoj sednici o pravilnicima o pagijatima

Bumbaširević: Senat UB na sledećoj sednici o pravilnicima o pagijatima Foto: print screen
Rektor Univerziteta u Beogradu (UB) Vladimir Bumbaširević izjavio je danas da će na sledećoj sednici Senat UB razmatrati predloge pravilnika o utvrđivanju lažnih diploma.

"Ti pravilnici će najverovatnije biti na dnevnom redu na sledećem zasedanju. Oni su u proceduri, danas je usvojen Pravilnik o doktorskim studijama na UB, sada treba da usvojimo i ostale pravilnike", kazao je Bumbaširević agenciji Beta, nakon današnje sednice Senata.

Naredna sednica Senata UB zakazana je za 18. maj.

Bumbaširević je u martu kazao da su pravilnici o postupku utvrđivanja plagiranja, auto-plagiranja, izmišljanja rezultata i krivotvorenja, kao i etički kodeks UB prosleđeni fakultetima na izjašnjavanje i da je bilo mnogo primedbi.

Ti pravilnici, kao i Pravilnik o doktorskim studijama trebalo je da budu doneti krajem decembra 2015. godine, ali je rasprava, tada, odložena za kraj januara.

Kako je u martu kazao Bumbaširević, Veće naučnih oblasti pravno-ekonomskih nauka, koje treba da se izjasni o verodostojnosti doktorata gradonačelnika Beograda Siniše Malog, nije htelo da se izjašnjava bez jasne procedure i pre nego što budu doneti pravilnici koji se odnose na plagiranje.

Siniša Mali je 2013. godine odbranio doktorsku tezu pod nazivom "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i iskustva Srbije" na Fakultetu organizacionih nauka (FON) u Beogradu.

Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst u kojem se navodi da je 33 odsto ili više teksta doktorskog rada Siniše Malog odbranjenog na FON-u plagirano.

Afera doktorskih plagijata u Srbiji otvorena je u junu prošle godine nakon što su trojica naučnika iz Srbije koji rade na britanskim univerzitetima javno osporili verodostojnost doktorata aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je zvanje doktora nauka stekao na Megatrend univerzitetu.

U međuvremenu je osporen i doktorat predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side