10.01.2020 | 11:25h ► 13:36h Beograd

Potvrđena oslobađajuća presuda Predragu Bubalu

Potvrđena oslobađajuća presuda Predragu Bubalu Foto: Novi magazin/VV
Specijalni sud u Beogradu potvrdio je danas oslobađajuću presudu bivšem ministru privrede i privatizacije Srbije Predrag Bubalo i ostalim optuženima za zloupotrebe prilikom prodaje Luke Beograd.


To je druga prvostepena presuda u tom postupku pošto su prvom, koju je u aprilu ukinuo Apelacioni sud, Bubalo i ostali bili oslobođeni optužbi.

Apelacioni sud je ukinuo prvu oslobađajuću presudu, jer je, kako je tada saopštio, usvojio žalbu tužioca za organizovani kriminal i naveo da mu je "nejasan i neprihvatljiv" zaključak prvostepenog suda da nema krivične odgovornosti odgovornih lica Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda u slucaju "Luke Beograd", pa da nema ni odgovornosti Bubala.

Luka Beograd je jedan od predmeta na spisku 24 sporne privatizacije.

Posle izricanja osobađajuće presude, advokati odbrane kažu da je optužnica protiv Bubala bila politički motivisana i da je oslobađajuća presuda očekivana.

Branilac nekadašnjeg ministra, advokat Vladimir Gajić izjavio je da tužilaštvo nije uspelo ni u ponovljenom postupku da dokaže navode svoje optužnice i oslobađajuća presuda je po mišljenju odbrane bila jedina moguća presuda.

Kako je Gajić dodao, u obrazloženju presude sud je rekao da na Luku Beograd nije ni mogao da se primenjuje Zakon o privatizaciji jer ona nije bila predmet privatizacije, već je privatizovana po Zakonu o svojinskoj transformaciji iz 1996. godine.

"Pogotovo je sve vreme pozicija Predraga Bubala bila takva da mislim da nije ni mogao da bude optužen u ovom predmetu, ali nekome je trebalo još 2012. godine da neki "kapitalac" bude uhapšen da bi se pokazalo da Srbija radi nešto u borbi protiv korupcije, pa je u tom momentu Bubalo bio laka meta i to je razlog što je bio u ovom postupku", smatra Gajić.

On očekuje da će se Tužilaštvo sigurno žaliti, da je sud odobrio produžetak roka na 30 dana, i da će svakako biti još jednog suđenja na apelacionom sudu.

Na pitanje o ranijim kritikama aktuelne vlasti o tom sudskom procesu, Gajić je rekao da očekuje da će "oni da nastave na jedan dosta providan način da pokazuju kako je sud u rukama bivše vlasti i da su oni nemoćni" i dodao da to nema nikakve veze sa realnošću i da je ovo bio postupak koji se vodio fer.

Advokat Božo Prelević - branilac Aleksandra Gračanca i Jasmine Dragutinović, izjavio je "ni prethodna prvostepena presuda ne bi bila ukinuta da je nije pratilo nezapamćeno vređanje suda i veća od strane (podpredsednika SNS-a) Miloša Vučevića".

Prelević je rekao da je Vučeviću "javno ponudio TV duel" da "iznese kojim dokazima raspolaže kada tvrdi da je sudsko veće uzelo pare da oslobodi kriminalca i na osnovu čega to tvrdi, ali on nije pristao".

"Sud je posle tog pritiska ukinuo oslobađajuću presudu, a podsetiću da je potom u Vojvodini prodata Luka Novi Sad za višestruko niži iznos od Luke Beograd i to na netransparentan način", ocenio je Prelević.

Prelević je istakao da je "ova optužnica deo političkog pritiska" i da je neverovatno da "sposoban i pametan tužilac napravi takav gaf da se pozove na pogrešan zakon".

Bubalo nije želeo da govori novinarima po izricanju presude Specijalnog suda u Beogradu, kojem je prisustvovao i Milan Beko.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side