Broj nestalih u regionu i dalje visok
30.08.2012 Beograd

Broj nestalih u regionu i dalje visok

Broj nestalih u regionu i dalje visok
Na području zapadnog Balkana traga se za još 12.656 osoba koje se vode kao nestale a veliki problem je nedovoljna spremnost svih zemalja regiona da tom problemu pristupe odgovornije.

Šef regionalne kancelarije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Dragana Kojić,  navela je povodom današnjeg Međunarodnog dana nestalih, da je od  početka sukoba na području SFRJ prijavljeno 34.883, a do kraja jula ove godine rešeno 22.227 slučajeva nestalih.

Još se traga za 8.603 na području BiH, u Hrvatskoj za 2.282 i na Kosovu 1.771 nestalom osobom.

Kojićeva je objasnila da se dosad, prema izveštajima komisija za nestale u zemaljama regiona, godišnje prosečno reši oko 900 slučajeva u BiH, oko 100 u Hrvatskoj i 50 na Kosovu.

Prema njenim rečima, danas su najveće prepreke u traganju za nestalima nedostatak informacija o grobnim mestima i poteškoće u identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava.

Na identifikaciju čeka oko 4.000 tela, rekla je ona istakavši da je to trećina od ukupnog broja nestalih za kojima se još traga u regionu.

Među nestalima na prostoru bivše SFRJ, nalazi se oko 4.000 Srba, izjavio je Tanjugu predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

On je rekao da je veliki problem u pronalaženju i identifikaciji nestalih nedovoljna spremnost svih zemalja u regionu da se tim problemima bave na odgovorniji i transparentniji način.
 

autor: AA izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side