13.11.2017 | 13:29h ► 14:27h Beograd

Brnabić: Za privredni rast važne su i inovacije

Brnabić: Za privredni rast važne su i inovacije Foto: Beta / Miloš Miškov
Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila danas da se ekonomija Srbije zasniva na investicijama, za koje se bori sa zemljama u regionu, pre svega subvencijama i povoljnim uslovima za poslovanje, ali da je neophodan zaokret ka okonomiji zasnovanoj na inovacijama da bi se obezbedio dugoročan održiv rast.

"To je težak zadatak i nisam sigurna da ćemo ga završiti u mandatu ove vlade, ali moramo da postavimo osnove i da naprimo iskorak", rekla je Brnabić na skupu o investicijama, inovacijama i preduzetništvu - "Belgrade Venture Forum".

Kako je istakla, cilj Vlade Srbije je digitalizacija i obrazovanje, odnosno veće investicije u nauku, istraživanje, razvoj, preduzetništvo i kulturu.

"Da bismo postali zemlja koja se zasniva na inovacijama, moramo da napravimo sistem koji razvija generacije koje kreativne razmišljaju, analitički, i ne plaše se da probaju nešto novo i da donesu odluke", rekla je Brnabić i dodala da Vlada Srbije mora da stvori uslove za to.

Ona je kazala da Srbija ima veliki potencijal za razvoj ekonomije zasnovane na inovacijama, navodeći kao dobre primer e-kompanije Nordeus, Instituta Biosens u Novom Sadu, Razvojni centra Majkrosofta u Srbiji, Institut za fiziku u Beogradu.

Važno je da im država pomaže i pita njihove stručnjake za mišljenje, rekla je Brnabić.

Na "Belgrade Venture Forumu" 30 inovativnih preduzetnika iz desetak zemalja će pred pedesetak investitora predstaviti ideje.

 

Brnabić: Promena Ustava mogući razlog za vanredne parlamentarne izbore

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Beogradu da bi predstojeća promena Ustava mogla da bude razlog za vanredne parlamentarne izbore.

"Mnogi imaju različite razloge zašto bi trebalo raspisati vanredne izbore, ali meni deluje kao važan razlog to što u okviru Poglavlja 23 u pristupanju Srbije Evropskoj uniji moramo da prođemo kroz promene Ustava. Atmosfera u Skupstini je trenutno sve samo ne konstruktivna", kazala je Ana Brnabić novinarima na skupu "Belgrade Venture Forum".

Ona je podsetila da bi promena Ustava trebalo da se završi narednih godina, verovato već 2018, i zbog toga je, kako je ocenila, važno da u Skupštini budu stranke "koje na najbolji način odslikavaju volju gradajana".

"Nisam sigurna da je to u ovom trenutku u Skupštini dobro odslikano. Treba videti da li je bolja opcija da se nastavi ovako, ili da se pred ustavne promene još jednom proveri volja građana", rekla je Ana Brnabić.

 

Brnabić: Slogan 'Završi Megartend i pali' suprotan politici Vlade Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas rekla da je kampanja Univerziteta Megatrend pod parolom "Završi Megartend i pali" u potpunoj suprotnosti sa svim za šta se zalaže Vlada Srbije i ona kao njena predsednica.

"Megatrend je privatni fakultet i kao svaki privatni fakultet bilo gde u svetu i u Srbiji može da ima kakvu hoće reklamnu kampanju, ali to je u suprotnosti sa svim za šta se zalažemo Vlada Srbije i ja", rekla je Brnabić novinarima na skupu "Belgrejd venčer forum" (Belgrade Venture Forum).

Istakla je da se Vlada Srbije zalaže da ljudi ostanu u Srbiji i da im se naprave uslovi da u Srbiji razviju karijeru i preduzeća, i da se onima koji su otišli, omogući da se vrate.

Kako navode mediji, na pojednim bilbordima u Beogradu ponovo se pojavila reklamna parola "Završi Megatrend i pali", koja je prvi put bila na bilbordima 2011. godine kada je izazvala polemiku u javnosti, te je potom promenjena u "Završi Megatrend i vrati se".

 

Brnabić: Nacrt državnog budžeta za 2018. biće predstavljen do kraja novembra

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će nacrt budžeta za 2018. godinu biti predstavljen do kraja novembra.

"Postoji nacrt budžeta, ali moramo da ga prođemo još jednom da bi videli sve potrebe", rekla je Brnabić novinarima.

Istakla je da će se tokom ove nedelje naći sa svim ministrima kako bi razgovrali o prioritetnim projektima za 2018. godinu i kapitalnim investicijama za 2019. i 2020. godinu, kako ponovo ne bi bilo kašnjenja u korišćenju budžetskih sredstava i kako bi svi znali šta su prioritetni projekti u naredne tri godine.

Brnabić je objasnila da iako se neki projekti ne započinju naredne godine mora da se dogovori koliko je novca potrebno za te njih, odnosno za eksproprijaciju, tehničku dokumentaciju, idejne i građevinske projekte.

Premijerka je istakla da uputstvo za budžet na sajtu Ministarstva finasija, o kome su pisali pojedini mediji, ne odražava kako će budžet stvarno izgledati, već je to samo smernica za njegovo konačno definisanje, prema prioritetima određenih oblasti.

Na pitanje zbog čega su na čelu velikog broja javnih preduzeća vršioci dužnosti direktora, Brnabić je rekla da Vlada Srbije adi na tome da bude što manje takvih preduzeća,

"To je bila sugestija i u okviru sektorske budžetske podrške za reformu javne uprave", rekla je ona.

Dodala je da je u najvećim javnim preduzećima, poput Pošte Srbije i EPS-a, u toku konkurs za izbor profesionalnog menadžmenta.

Na pitanje da li država ima spisak preduzeća u kojima je v.d. stanje premijerka je rekla da se to zna, ali da ona trenutno ne može da kaže precizan broj.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side