16.05.2018 | 17:32h ► 21:16h Beograd

Brnabić: Vučić dobio neke verbalne predloge o statusu Kosova

Brnabić: Vučić dobio neke verbalne predloge o statusu Kosova Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Premijerka Srbije Ana Brinabić izjavila je danas da je razgovarala s predsednikom Aleksandrom Vučićem o informacijama da je od međunarodnih zemalja dobio predloge o statusu Kosova i da je on potvrdio da jeste dobio "neke verbalne predloge".


"U ovom trenutnku zbog naše pregovaračke pozicije ne bih komentarisala tako nešto", rekla je Brnabić na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Vučić je danas u Sofiji rekao da nije dobio nikakav plan SAD za rešenje situacije s Kosovom, ali je dodao da je dobio "naznake, načela, principe" u kojima "ima pristojnih stvari", ali i rešenja sa kojima nije saglasan.

"Da li postoji neka vrsta pritiska na Srbiju, da, postoji već pet godina. Nije to velika filozofija. Potpuno je normalno da čekaju da Srbija promeni svoju odluku, pošto oni svoju očigledno neće", izjavio je Vučić i dodao da "pozicija Srbije nije nimalo laka".

Na pitanje da li će odgovoriti, Vučić je rekao da "svi znaju" šta on misli o raznim "principima, načelima, naznakama".

Vučić je negirao da mu je prenet zahtev da, ako ne prihvati američki plan za Kosovo, mora da ode s vlasti.

 

Brnabić obišla novosadski poljoprivredni sajam

Premijerka Srbije Ana Brnabić obišla je danas 85. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, i izjavila da je za nju najvažnije bilo da se na toj manifestaciji pojavi IMT, "srpski brend sa stanim kapitalom".

"Sutra iz Indije dolazi tehnička služba TEFE kompanije (koja je kupila IMT), koja će pogledati posed u Jarkovcu, i da se nastavi rad na tome da se do kraja godine izgradi pogon i da počne proizvodnja IMT traktora u Srbiji", rekla je Brnabić i izrazila nadu da će taj pogon biti u Sečnju.

Ona je rekla da očekuje da će do kraja prvog kvartala sledeće godine biti proizvedeni prvi IMT traktori.

Prema njenim rečima, dva glavna pravca Vlade Srbije u oblasti poljoprivrede biće prehrambena industrija i mladi na selu.

"Nastavićemo da subvencionišemo mlade poljoprivrednike, a ono na čemu će se posebno raditi je kako da povećamo vrednost obrade naše prehrambene industrije, kako bi ona uticala na rast BDP. U tom poslu ćemo se u velikoj meri osloniti na strane investitore koje ćemo dovoditi u Srbiju", kazala je Brnabić.

Ona je ocenila da je sajam u Novom Sadu prestao da bude samo "srpski sajam", već da je to međunarodni događaj koji se proširio dalje od regiona.

"Ministarstvo poljoprivrede ima dobru strategiju i sistemski se počelo razmišljeti o poljoprivredi. Na pravom smo putu, iako na njemu ima mnogo problema i moraćemo mnogo da ulažemo. Ono o čemu treba da razmišljamo je prehrambena industrija, jer ona u odnosu na potencijale ne daje dovoljan doprinos našem BDP-u i privrednom rastu, čak iz godine u godinu ona može da ima i negativan uticaj na BDP", kazala je premijerka.

Sajam u Novom Sadu traje do 21. maja, a zemlja partner je Francuska. Izlaže oko 1.500 izlagača iz oko 30 zemalja.

 

Brnabić preuzela resor finansija do imenovanja novog ministra

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić večeras je preuzela dužnost ministra finansija, koju će uz premijerske poslove obavljati do imenovanja novog ministra.

Primopredaja dužnosti obavljena je po svim pravilima Vlade Srbije i uz prisustvo notara, saopšteno je iz kabineta premijerke.

Skupština Srbije konstatovala je danas na početku sednice ostavku ministra finansija Dušana Vujovića.

Ostavka Vujovića stigla je u Skupštinu Srbije 8. maja.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side