26.06.2018 | 21:46h ► 22:22h Beograd

Brnabić: Vlast do 2011. potpuno kontrolisala medije, danas postoji otvorena debata

Brnabić: Vlast do 2011. potpuno kontrolisala medije, danas postoji otvorena debata Foto: Novimagazin / Đurađ Šimić
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je večeras da je do 2011. godine u Srbiji postojala "potpuna kontrola medija" a da danas postoji "otvorena debata" i mediji koji su "potpuno slobodni da kritikuju vlast".

Gostujući na televiziji N1, premijerka je ocenila da u poslednjih šest godina postoji vrsta otvorenog sukoba medija i vlasti a da pre 2011. godine "niko nije smeo da pisne".

"Mene iznenađuje što postoji ta podela i rat novinara sa Vladom Srbije već šest godina. Neverovatno je što se fokusiramo samo na taj period, kao da je pre toga sve bilo kako treba u medijima. Kada neko kaže da stanje nikad nije bilo gore nego danas, mogu da podsetim da je 2011. Evropski parlament izrazio zabrinutost zbog 'potpune kontrole' medija", kazala je premijerka.

Ona je kazala da na svakom dnevnom događaju ima debatu s novinarima koji se ne slažu s Vladom i njenim prioritetima, kao i da su na te događaje pozvani svi mediji, nezavisno od toga da li imaju kritičan odnos prema vlasti.

"Sloboda medija je da pozovete sve medije na konferencije za novinare i da svi imaju priliku da postave pitanja", rekla je Ana Brnabić.

Govoreći o radu sa predstavnicima novinarskih udruženja na izradi medijske strategije, premijerka je kazala da postoje neslaganja u nekim delovima ali da su razgovori "u najvećem delu konstruktivni".

"Dok god razgovaramo, sve je dobro, to je ono što je najvažnije", kazala je Ana Brnabić.

Ona je dodala da su i vlast i novinari odgovorni kada je reč o objektivnom informisanju građana, posebno kako je rekla, "u vreme društvenih mreža i portala".

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić izjavio je u emisiji da mediji i medijska udruženja nisu u sukobu sa vladom, već da s pravom kritikuju poteze ove i prethodnih vlada.

"Postoji neslaganje oko suštinskih stvari, ova vlast suštinski ne poznaje medije i mislim da ih, ne mogu reći nije briga, ali do sada nisu pokazali političku volju da se ti sukobi reše", rekao je Lekić.

On je kazao i da NUNS nastao 1990-ih godina, kada je nestalo objektivno informisanje, a da se 20 godina kasnije i dalje bori za istu stvar: slobodu govora, etiku i dostojanstvo profesije.

"Posle 5. oktobra smo verovali da smo osvojili neke slobode, sada smo dokazali da nismo, mediji su sada bukvalno razvaljeni", rekao je on.

Lekić je kazao da su pojedini mediji posle 5. oktobra i pada režima Slobodana Miloševića, "očekivali benefite od nove vlasti", jer je zahvaljući njima i osvojila vlast.

"Kada taj benift nije usledio imali ste žešći odgovor medija", ocenio je Lekić.

Ova njegova izjava izazvala je oštre reakcije premijerke koja je kazala da "novinari ne treba da rade svoj posao kako bi dobili benefite, već da rade o javnom interesu".

Reagovao je i predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović koji je kazao da novinarima posle 5. oktobra "nije teko med", da su se mnogi novinari identifikovali s vlašću i nisu dozvoljavali da se kritikuje, kao i da je veliki broj novinara tada otpušten.

"Sada je situacija nešto bolja, ali daleko da je od idealne, pre svega da se popravi ekonomski položaj novinara. Danas mnogi novinari rade za 20.000 dinara i ne mogu da se suprotstave političkom i ekonomskom pritisku", ocenio Radomirović.

Kao najveći problem Radomirović je naveo ugroženu bezbednost novinara i upitao premijerku kako se oseća kao predsednica vlade u kojoj niko nije odgovarao ni za jedno ubistvo.

"Osećam se strašno, ali ako imate suđenje to je onda pitanje za sudstvo", odgovorila je Brnabić, na šta je Radomirović reagovao da država još nije uhapsila jednog od osumnjičenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije koji je u bekstvu, kao i da se premijerka ni jednom nije sastala s Komisijom za rešavanje ubistava novinara koja je nedavno iznela informacije o ubistvu novinara Milana Pantića.

Branbić je posle toga obećala da će "uraditi sve da to ubistvo posle 17. godina bude rešeno".

Odgovarajući na komentare predstavnika dva najveća medijska udruženja, Branbić je kazala i da nije upoznata sa činjenicom da se novinarima unapred dostavlja šta da pitaju na konferencijama za medije, kao i da se ona oštro protivi etiketiranju novinara.

"Ja neću da kažem da je situacija u Srbiji savršena, samo hoću da pređemo sa toga da je nikada gora, vi danas imate ministre koji nasedaju na provokacije i ne paze šta pričaju, ali da li sada imate predsednika vlade koji novinare naziva marginalnim pojavama, da li ste videli ministra da šutira novinare", kazala je Branbić.

Ona je ocenila i da u Srbiji postoji "navijačko novinarstvo "i da postoje mediji u kojima nije pročitala ništa pozitivno o radu vlade. 

Nije direktno odgovorila na kritike da na konkursima za projketno sufinansiranje sredstva dobijaju mediji bliski vlasti, već je navela da je takav način finansiranja trebao da bude uveden još 2008. i 2009. godine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side