07.08.2018 Beograd

Brnabić: Vlada još nema zvaničan stav o Kosovu

Brnabić: Vlada još nema zvaničan stav o Kosovu Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada Srbije još nema zvaničan stav o Kosovu i Metohiji i dodala da će ga imati čim bude imala konkretan predlog na stolu.

 

 

"Nemamo zvaničan stav Vlade Srbije, imaćemo ga čim budemo imali neki konkretan predlog na stolu", rekla je Brnabićeva novinarima u Tršiću.

Istakla je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić čini sve da se nađe neko rešenje i ocenila da se "zamrznuti konflikt" ne ostavlja budućim generacijama.

"Ne mislim da je to rešenje blizu, ali predsednik pokušava da gleda na problem iz svih uglova da bi našli nešto što može Srbiji da donese ono što nema, odnosno da što manje izgubimo, a što više da dobijemo", rekla je premijerka.

Dodala je da to ne zavisi samo do Vučića i od podrške Vlade Srbije, već i od toga koliko su ljudi u Prištini spremni da otvoreno razgovaraju o kompromisu.

 

Hrvatski zvaničnici žele da izokrenu istinu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da joj nije jasno šta rade hrvatski zvaničnici koji su reagovali na govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Bačkoj Palanci na obeležavanju godišnjice "Oluje" i ocenila da pokušavaju da "izokrenu istinu".

"Nije mi najiskrenije jasno šta se to dešava u Hrvatskoj i šta radi hrvatski državni vrh. Pažljivo sam slušala Vučićev govor i ni u jednom trenutku nisam videla ništa problematično u njegovom govoru. Čini mi se da hrvatski državni vrh pokušava u potpunosti da izvrne istinu i proba da prikaže kako je crno belo i obrnuto, belo crno", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da od Vučića nije čula nikakave fašističke izjave, ali da ih je čula u Glini, prilikom proslavljanja "Oluje".

Navela je da je njen deda bio Hrvat, a ne Srbin iz Hrvatske, a da je pored toga ona postala predsednica Vlade Srbije.

To pokazuje, kako je ocenila, da je Srbija dovoljno otvorena i da je moguće da njen premijer bude neko čiji je deda bio Hrvat.

"Zamislite u Hrvatskoj da imate predsednka Vlade koji ima bilo kakve veze sa Srbijom", kazala je Brnabić i dodala da u Hrvatskoj golman njihove reprezentacije ne sme ni da pomene da ima bilo kakvo srpsko poreklo.

 

Štitićemo interese Srbije u arbitražnom sporu sa bivšim menadžmentom Železare

Srbija će na najbolji način štititi svoje interese u arbitražnom sporu s bivšim menadžementom Železare Smederevo, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

"Svako može da tuži koga želi, na nama je da zaštitimo interese Srbije i da se borimo na toj arbitraži", rekla je Brnabićeva novinarima komentarišući presudu arbitraže iz Londona prema kojoj kompaniji HPK inženjering koja je upravljala Železarom treba da se isplati odšeta od 10 miliona dolara i 2,4 miliona dolara za troškove postupka. 

Dodala je da će biti sastavljen "impresivan tim" koji će odgovoriti na sve ono što su izneli predstavnici HPK.

Vlada Srbije je marta 2015. godine zaključila ugovor sa firmom Petera Kamaraša HPK menadžment o upravljanju Železarom. Ugovor je Železara jednostrano raskinula juna 2016. sa obrazloženjem da menadžment nije ispunjavao dogovorene obaveze, posle čega je HPK pokrenuo arbitražni spor.

"Videćemo konačnu arbitražnu odluku i u tom trenutku ćemo regovati na nju", rekla je Ana Brnabić.

Ona je kazala da nema stav o tome da li su "velike pare" date HPK za upravljanje Železarom, kao i na nema dovoljno informacija na osnovu čega je određen taj iznos.

"Mislim da je važno da građani Srbije znaju da Vlada Srbije nikada nije tražila da taj ugovor bude tajan i da je to bio zahtev Komisije za zaštitu konkurencije koja je nezavisna", rekla je premijerka.

Transparentnost Srbija je danas zatražila da se utvrdi ko je odgovoran za trogodišnje skrivanje od javnosti ugovora o upravljanju smederevskom železarom, kao i za eventualni nastanak štete tokom njegove realizacije i raskida.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 7.08.2018, 17:03h mnc

    Ako narod, drzava i ustav imaju stav. Kako onda vlada moze da nema stav?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side