Brnabić: Vlada će odlučiti ko će ići u Srebrenicu
29.06.2017 | 12:57h ► 15:00h Beograd

Brnabić: Vlada će odlučiti ko će ići u Srebrenicu

Brnabić: Vlada će odlučiti ko će ići u Srebrenicu Foto: Beta/Miloš Miškov
Kandidatkinja za predsednicu Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada tek treba da odluči o tome ko će u ime Srbije ići u Potočare 11. jula na komemorativni skup povodom obeležavanje 22 godine od genocida u Srebrenici.

Ona je u skupštini tokom rasprave o izboru Vlade Srbije odgovarajući na pitanja i kritike poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka rekla da je potrebno napomenuti da je vlada dala pet miliona evra za razne projekte u Srebrenici.

"Što se tiče Srebrenice, mislim da je važno za građane Srbije opet da napomenem da je vlada dala pet miliona evra za razne projekte u Srebrenici. Ko će ići ove godine u Srebrenicu će biti nešto što ćemo odlučiti", rekla je Ana Brnabić.

Ona je odbacila navode Čanka da u ekspozeu nije bilo reči o Vojvodini i istakla da je Vojvodini pripalo jako puno prostora i sredstava.

Kao dokaz za to iznela je niz kapitalnih projekata o kojima je govorila izlažući ekspoze - Klinički centar Vojvodine, navodnjavanje Vojvodine, Žeželjev most, Fruškogorski koridor, pozorište u Subotici ...

Čanak je rekao da je ekspoze Ane Brnabić treći ekspoze u manje-više nepromenjenoj skupštinskoj većini, a u kome se ne spominje Vojvodina.

On je kazao da nije spomenuto šta će biti sa udžbenicima na jezicima nacionalnih zajednica, s obzirom da da to pitanje nije rešeno iako je bilo obećanja prošle godine, kao i da su u ekspozeu zapostavljene i lokalne samouprave.

Čanak je rekao i da je važno što je Brnabić u ekspozeu rekla da će sledećih 100 dana rešiti pitanje onemogućavanje lake kupovine obradive zemlje u Srbiji i skrenuo joj pažnju da su do 1. septembra, kada Zakon stupa na snagu, ostala još 63 dana.

 

Jedina teorija zavere koju nisam čula je da reptili vladaju svetom

Sednica u Skupštini Srbije na kojoj se raspravlja o izboru Vlade Srbije ni danas nije prošla bez opomena a zaradili su ih poslanici Dveri Srđan Nogo i Demokratske stranke Radoslav Milojičić, dok je mandatarka Ana Brnabić za kritike koje su joj uputile Dveri rekla da predstavljaju teorije zavere i da jedina teorija koju nije čula - "da reptili vladaju svetom, a da samo nadareni mogu da ih vide".

Nogo je izneo niz kritika na račun mandatrke koje se tiču biračkog spiska, o navodnom nameštanju tendera, aferi "Kontitneta vins", o Direktoratu za elektronsko poslovanje koji se iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu prelazi u nadležnost kabineta premijerke ...

"Dakle, jedino što nisam čula u ovo kratko vreme, zanimljivo vreme, fantastično izlaganje je da reptili vladaju svetom, a samo nadareni mogu da ih vide. To je jedina teorija zavere koju nismo čuli iz vašeg izlaganja u ova dva minuta", rekla je Nogu Brnabić i negirala njegove optužbe.

Izlaganje Srđana Noga u jednom momentu se nije čulo što je on okarakterisao kao pokušaj cenzure.

Predsednica parlamenta Maja Gojković je rekla da se možda nije čuo možda zato što je visok.

Poslanik DS Milojičić je dobio opomenu pošto se javio da reklamira povredu Poslovnika i negoduje jer je jedan od poslanika iz Srpske napredne stranke bivšu vlast nazvao ubicama.

Predsedavajući Veroljub Arsić isključio je Milojičiću mikrofon, ali je on nastavio da dobacuje sa mesta pa mu je izrečena opomena.

Arsić je kazao da nije ni u jednom trenutku čuo da je rečeno da je neko iz DS ubica već da je rečeno bivša vlast, a na pitanje poslanika DS da li ipak smatra da i na to treba da se reaguje kazao: "da isto koliko sam i trebao da reagujem na govor (Aleksandre) Jerkov da smo premlaćivali novinare".

Poslanik pokreta Dosta je bilo Dušan Pavlović rekao je tokom rasprave da je u periodu dok je mandatarka Ana Brnabić bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, upravo bila zadužena za birački spisak a da on "i danas ima skoro milion imena više nego što je punoletnih građana Srbije".

Pavlović je zato pitao šta je uradila za prethodnih godinu dana dok je bila ministarka da bi rešila to pitanje, a pitao je i šta je kao ministarka uradila da bi rešila problem duga lokalnih samouprava, opština, gradova, komunalnih preduzeća koji je preko milijardu evra.

On je pitao i da li zna da je Beograd jedini grad na Dunavu koji otpadne vode izbacuje direktno u tu reku, bez ikakvih prečišćavanja i zašto je godinu dana ćutala o tome dok je bila ministrka, kao i zašto je ćutala o drugim pitanjima koja joj je postavio.

Predsednica Skupštine obavestila je poslanike da će parlamet danas raditi i posle 18 časova.

U Skupštini je u toku jednočasovna redovna pauza koja će trajati do 15 časova.

 

Mnogo važnije od uvreda je da imamo dve prvakinje sveta u tekvondu

Mandatarka Ana Brnabić je za govornicom u Skupštini Srbije izrazila zadovoljstvo zbog toga što Srbija ima dve svetske prvakinje u tekvondu i obavestila poslanike o zlatnoj medalji koju je danas osvojila i Milica Mandić.

Ona je kazala da je zanimljivo to što je ona "dama i fikus", ali da je od kritika koje se na njen račun u Skupštini čuju mnogo važnije to da Srbija ima dve prvakinje sveta u tekvondu.

"Rekla sam da neću da odgovaram na uvrede, samo udarite mašti na volju i samo napred, ali mnogo važnije je da mi sada imamo dve prvakinje sveta u tekvondu. Eto to sam htela da vama kažem", rekla je Brnabić vidno zadovoljna i sa osmehom na licu.

Vanja Stanković je pre tri dana osvojila zlatnu medalju za Srbiju u tekvondu, a danas Milica Mandić.

 

autor: SA, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side