07.08.2018 | 14:30h ► 15:20h Tršić

Brnabić: Štitićemo interese Srbije u sporu s bivšim menadžmentom Železare

Brnabić: Štitićemo interese Srbije u sporu s bivšim menadžmentom Železare Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Srbija će na najbolji način štititi svoje interese u arbitražnom sporu s bivšim menadžementom smederevske Železare, izjavila je premijerka Ana Brnabić.


"Svako može da tuži koga želi, na nama je da zaštitimo interese Srbije i da se borimo na toj arbitraži", rekla je Brnabićeva novinarima komentarišući presudu arbitraže iz Londona prema kojoj kompaniji HPK inženjering koja je upravljala Železarom treba da se isplati odšeta od 10 miliona dolara i 2,4 miliona dolara za troškove postupka.

Dodala je da će biti sastavljen "impresivan tim" koji će odgovoriti na sve ono što su izneli predstavnici HPK.

Vlada Srbije je marta 2015. godine zaključila ugovor sa firmom Petera Kamaraša HPK menadžment o upravljanju Železarom. Ugovor je Železara jednostrano raskinula juna 2016. sa obrazloženjem da menadžment nije ispunjavao dogovorene obaveze, posle čega je HPK pokrenuo arbitražni spor.

"Videćemo konačnu arbitražnu odluku i u tom trenutku ćemo regovati na nju", rekla je Ana Brnabić.

Ona je kazala da nema stav o tome da li su "velike pare" date HPK za upravljanje Železarom, kao i na nema dovoljno informacija na osnovu čega je određen taj iznos.

"Mislim da je važno da građani Srbije znaju da Vlada Srbije nikada nije tražila da taj ugovor bude tajan i da je to bio zahtev Komisije za zaštitu konkurencije koja je nezavisna", rekla je premijerka.

Transparentnost Srbija je danas zatražila da se utvrdi ko je odgovoran za trogodišnje skrivanje od javnosti ugovora o upravljanju smederevskom železarom, kao i za eventualni nastanak štete tokom njegove realizacije i raskida. 

 

U Tršiću centar za očuvanje srpskog jezika i kulture

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da je Obrazovno-kulturni centar "Vuk Karadžić" u Tršićiću prvi naučno-istraživački centar za društvene i humanističke nauke koji će se baviti očuvanjem srpskog jezika i kulture.

Ona je zajedno s ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem posetu Tršiću i Loznici počela obilaskom tog novootvorenog centra i poručila da će Vlada podržati njegov rad jer će za društveno-humanističke nauke on imati značaj kao naučno-istraživačka stanica "Petnica" za prirodne.

U centru "Vuk Karadžić" prvi su put organizovane radionice sa srednjoškolcima i studentima iz Srbije i Republike Srpske.

Brnabićeva je, obraćajući se učesnicima, izrazila uverenje da je pred njima bolja budućnost, jer upravo mladi i obrazovanje treba da budu osnov bolje budućnosti u Srbiji.

Premijerka je razgovarala i s najboljim đacima i studentima, stipendistima grada Loznice, poručivši da je veoma važno da mladi ostanu u Srbiji i da im se zato moraju omogućiti što bolji uslovi za život i rad.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side