Brnabić u Londonu: Članstvo u EU i regionalna stabilnost ključni prioriteti Srbije
18.06.2019 London

Brnabić u Londonu: Članstvo u EU i regionalna stabilnost ključni prioriteti Srbije

Brnabić u Londonu: Članstvo u EU i regionalna stabilnost ključni prioriteti Srbije Foto: Beta, Vlada Srbije / Slobodan Miljević
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Londonu da su dva ključna prioriteta spoljne politike Srbije članstvo u Evropskoj uniji i regionalna stabilnost, odnosno, bolje integrisan i predvidiv region.


Na predavanju koje je održala na Kraljevskom institutu za međunarodne poslove, poznatijem kao Četam haus (Ćatham house), Brnabić je rekla da Srbija pripada Evropskoj uniji i da politički nema plan "B".

"Politički, mi nemamo plan 'B', kao što neki možda misle. Neki lideri sa Zapadnog Balkana pokušavaju da ucene EU, kažu da će promeniti spoljnu politiku ako ne dobiju tačan datum ulaska u Uniju. To nije slučaj sa Srbijom. Članstvo u EU je naš strateški cilj, nezavisno od toga ko je na vlasti (u Srbiji)", kazala je Brnabić na predavanju na temu "Srbija, Balkan i Evropska unija".

Navela je da Srbija želi da uđe u EU, koja se suočava s unutrašnjim izazovima, zbog toga što Unija pre svega predstavlja mirovni projekat.

"Zahvaljujući EU, Evropa ima najduži period mira do sada. Ljudi uzimaju mir zdravo za gotovo, mnogi u Evropi zaboravljaju da je EU mirovni projekat, a više se fokusiraju na njenu ekonomsku stranu - slobodno kretanje radnika, dobara i usluga i na njenu konkurentnost", rekla je srpska premijerka.

Brnabić je kazala da će EU za nju "uvek biti uspešan projekat zbog postignutog mira" i dodala da "taj projekat nije potpun bez celog Balkana u Uniji".

"Mir i stabilnost su najveći kvalitet koji će članstvo u EU doneti Balkanu", navela je.

Ona je rekla da je EU mesto gde Srbija ekonomski pripada, da više od 70 odsto stranih direktnih investicija u Srbiji potiče iz članica EU i da je oko 70 odsto trgovine Srbije sa zemljama Unije.

Govoreći o poglavljima u pregovorima s EU, Brnabić je kazala da je za sve ostale zemlje poglavlje 35 najlakše, jer se odnosi na ostala pitanja, dok je za Srbiju ono politički najteže, jer je povezano s pitanjem Kosova.

"Najkompleksnije poglavlje je 23 - vladavina prava, najskuplje je 27 - zaštita životne sredine, a politički najteže za nas poglavlje 35 - normalizacija odnosa s Kosovom", navela je predsednica Vlade Srbije.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side