10.08.2018 Beograd

Brnabić: U 2019. prva faza auto-puta od Niša do Drača

Brnabić: U 2019. prva faza auto-puta od Niša do Drača Foto: Beta / Vlada Srbije / Slobodan Miljević
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kazala je danas u Prokuplju da će u 2019. godini krenuti prva faza izgradnje auto-puta Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač.

"To je auto-put 'Mira' koji je od izuzetne važnosti za celu Toplicu i tu je tehnička dokumentacija pri kraju i pregovori sa Evropskom investicionom bankom. 2019. godine će se krenuti u prvu fazu izgradnje auto-puta u punom profilu, a to je faza Niš-Pločnik", kazala je Brnabićeva novinarima u Prokuplju.

Ona je dodala da su pored tog projekta, u ovom trenutku prioritetna još dva projekta za Prokuplje, a to je projekat Industrijska zona i izmeštanje Opšte bolnice. 

Prema njenim rečima, projekat industrijska zona podrazumeva 16 hektara nove industrijske zone. 

"Ministarstvo pravde je dalo svoje odobrenje da se to prebaci na grad Prokuplje koji je usvojio tu odluku i poslao Republičkoj direkciji za imovinu. Vlada sada čeka predlog zaključka da to zemljište prebaci na grad Prokuplje", kazala je Brnabićeva i dodala da očekuje da će se prebacivanje završiti uskoro. 

Govoreći o trećem velikom infrastrukturnom projektu, premijerka je kazala da je će se Opšta bolnica premestiti u zgradu koja će se spojiti sa Domom zdravlja. 

"To je nekih 30.000 metara kvadratnih, investicija od 2,5 milijardi dinara iz budžeta Srbije preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima", rekla je Ana Brnabić i dodala da će tim projektom Toplica dobiti pravu savremenu medicinsku ustanovu.

Ona je dodala i da je cilj da u narednih nekoliko godina Prokuplje preraste u jedan od vodećih gradova u Srbiji.

 

Ana Brnabić i Rasim Ljajić obišli opštinu Kuršumlija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić obišli su danas opštinu Kuršumlija i s predstavnicima te opštine razgovarali o oživljavanju Kuršumlijske banje koja ne radi više od 12 godina.

Ljajić je ocenio da se za kupovinu te banje niko nije javio, jer je cena od dva miliona evra bila previsoka i najavio da će Zakon o javnoj imovini biti izmenjen.

Ana Brnabić je novinarima kazala da je prvi put u Kuršumliji i videla da, međutim, ta opština ima ogroman turisticki potencijal.

"Jedan od osnovnih projekata koje imamo je izgradnja takozvanog 'auto-puta mira' Niš - Priština - Tirana - Drač. Sledeće godine će krenuti prva faza Niš-Pločnik i kad završimo tu fazu, onda smo skoro do Kuršumlije", najavila je Brbić.

Ona je ukazala na to da će izgradnja tih auto-puteva uticati na lakše dovođenje investitora u Kuršumliju.

"Takođe će biti lakše malim i srednjim preduzećima i lokalnim preduzetnicima da se dalje šire, da izvoze i da se povezuju sa celom Srbijom. U Kuršumliji imamo i tri predivne banje, Lukovsku, Prolom i Kuršumlijsku", kazala je Brnabićeva.

Brnabić je obiazeći fabrku Simpo ŠIK kazala novinarima da postoji dosta problema u vezi sa tom fabrikom koji moraju biti rešeni.

"Moramo da obezbedimo da Simpo ŠIK posluje održivo, da nastave proizvodnju i da imaju strateškog partnera koji će uložiti u obnovu opreme, kako bi bili konkurentni sa svim ostalim kompanijama koje posluju u Srbiji, ali i onim iz inostranstva", rekla je premijerka.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side