Brnabić: Ubistva novinara RTS-a treba da se stidi većina zemalja koja priča o slobodi medija
22.04.2019 | 15:20h ► 20:05h Beograd

Brnabić: Ubistva novinara RTS-a treba da se stidi većina zemalja koja priča o slobodi medija

Brnabić: Ubistva novinara RTS-a treba da se stidi većina zemalja koja priča o slobodi medija Foto: Beta/Miloš Miškov
Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je ubistvo 16 novinara RTS-a tokom NATO bombardovanja "varvarsko delo" kojeg treba da se stidi većina zemalja koje sada pričaju o slobodi medija.

 

"Pre 20 godina, mnogi od tih koji nas danas podučavaju o slobodi medija, nemilosrdno su, sa razdaljine od desetina kilometara, sa bezbedne udaljenosti za njih, uputili projektile na jedan medij", rekla je Brnabić na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije "Kraj nekažnjivosti za zločine protiv novinara" koju povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije organizuju Udruženje novinara Srbije (UNS) i RTS.

Brnabić je kazala da suđenje onima koji su naredili i bombardovali zgradu RTS-a "nažalost, neće nikada biti održano".

"Suđenje neće biti održano, zato što je jedna propaganda, koja je bila, a i danas jeste, jača, tu zgradu, te ljude, taj medij, proglasila za propagandu i, samim tim, legitimnu metu", kazala je Brnabić.

Ona je istakla da je Srbija nakon tog zločina, uradila neke stvari koje omogućavaju da "sami sa sobom budemo koliko toliko u miru".

"Mi jesmo nekoga osudili jer nije evakuisao zaposlene iz RTS. Mi smo nedavno, osudili one strukture, u samoj državi, koje su ubijale zbog reči i mišljenja", navela je Brnabić.

Ona je rekla da ne postoji nijedno opravdanje za bombardovanje RTS-a.

"Bombama ste odgovorili na TV program", dodala je Brnabić.

Brnabić je navela da živimo u svetu u kojem "zločine definiše politika" i u kojem su od pravde, često "mnogo važniji interesi i novac".

 

Brnabić: Cilj da buduće Tesle i Pupine negujemo ovde i omogućimo im razvoj

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u istraživačkoj stanici Petnica da je obrazovanje u fokusu Nacionalnog dana davanja i da vlada namerava da ulaže kako bi se realizovao cilj da se talenti od malena neguju i razvijaju u Srbiji.

"Naš cilj je da sve buduće Tesle i Pupine negujemo od malena i omogućavamo im da rastu i da razvijaju svoje potencijale upravo ovde, u Srbiji, u Petnici, u Naučnotehnološkom parku Beograd, u NCT parkovima u Novom Sadu i Nišu, koji su trenutno u izgradnji, ali i mnogim drugim institutima, fakultetima i startap centrima, u koje ćemo mi kao Vlada Republike Srbije uložiti 100 miliona evra u narednih nekoliko godina", navodi se u saopštenju.

Srpski filantropski forum organizovao je svečano uručenje spektrometra Istraživačkoj stanici Petnica, za čiju je nabavku prikupljeno 3,2 miliona dinara tokom obeležavanja prošlogodišnjeg Nacionalnog dana davanja.

Nacionalni dan davanja uspostavljen je na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, a kao deo Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Brnabić je najavila da će Savet za filantropiju i ove godine podržati Nacionalni dan davanja i da će i ove godine ponovo u fokusu biti obrazovanje.

Direktor misije USAID-a u Srbiji Majk de la Rosa izrazio je nadu da će u narednim godinama biti još ovakvih događaja u vezi sa Nacionalnim danom davanja i da će se nastaviti ulaganja u obrazovanje i druge slične ciljeve.

"Za spektrometar koji smo kupili za Petnicu bilo je neophodno da platimo porez, između ostalog i zato smo ovde. Ono što pokušavamo sa ovim projektom da uradimo sa Divac fondacijom i svim ostalim partnerima je da se u ovakvim slučajevima kada je filantropija i donacija u pitanju olakšamo kupovinu, a ne da se otežava ceo proces", rekao je Majk de la Rosa.

Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić izrazio je uverenje da će Nacionalni dan davanja da podstakne davanje i da se okupe kompanije, fondacije i pojedinci da udružuju sredstva za neku konkretnu namenu je divna stvar.

Član upravnog odbora Srpskog filantropskog foruma Veran Matić je rekao da će Koalicija za dobročinstvo zajedno sa Savetom za filantropiju, na čelu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić postaviti bitne temelje za obogaćivanje filantropije i dobročinstva.

"Više fondacija udruženih u Srpski filantropski forum u nekom trenutku je pomislilo da svako ima neke svoje projekte i da bismo mogli da učinimo više ako bismo se ujedinili. Napravili smo koaliciju za dobročinstvo, a USAID je prepoznao da je važan razvoj filantropije i dobročinstva", rekao je Matić.

Spektrometar će pomoći u razvoju znanja i talenata više od 400 mladih polaznika istraživačkog centra. Spektrometar je multifunkcionalni mobilni uređaj koji jednostavno identifikuje hemijske supstance i jedinjenja uzoraka. Koristi se u biomedicini, geologiji, ekologiji, astronomiji, hemiji, arheologiji, kao i u umetnosti.

Projekat za unapređenje okvira za davanje finansijski podržava USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

 

Brnabić sutra u Ženevi na svečanosti prijema Srbije u CERN

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovaće sutra u Ženevi svečanosti podizanja zastave Srbije povodom pristupanja zemlje u punopravno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), saopštila je Vlada Srbije.

Tom događaju će prisustvovati i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Na svečanosti će pored premijerke Srbije govoriti i generalna direktorka CERN-a Fabiola Đanoti i predsednica Saveta te organizacije Ursula Basler.

Posle njihovog obraćanja predviđeno je podizanje srpske zastave na platou gde se nalaze zastave svih država članica CERN-a.

Srbija je u martu 2019. godine postala 23. članica CERN-a, nakon što je ta organizacija primila formalnu potvrdu UNESKO da je Srbija pristupila konvenciji CERN-a.

"Da je naša zemlja spremna za punopravno članstvo pokazali su brojni uspesi naših fakulteta i instituta koji su i danas značajan činilac u ovoj važnoj organizaciji, kao i ulaganje Vlade Srbije od više od 90 miliona evra u naučnu i inovacionu infrastrukturu, kao i osnivanje Fonda za nauku čime se omogućava konkurentno finansiranje i povećava ulaganje u nauku", navodi se u saopštenju Vlade.

Ocenjenje da je punopravno članstvo od velikog značaja za dalji razvoj nauke i unapređenje obrazovanja u Srbiji, i pozicioniraće Srbiju kao zemlju koja ravnopravno odlučuje o najvažnijim pitanjima iz nauke, tehnologije i inovacija.

Na eksperimentima u CERN-u učestvuje značajan broj istraživača iz Srbije. Trenutno je u toj organizaciji registrovano 85 istraživača iz Srbije, među kojima su i studenti doktorskih i master studija koji studiraju na fakultetima u Srbiji.

CERN predstavlja najveću laboratoriju za fiziku elementarnih čestica na svetu, sa nekoliko akceleratora čestica, od kojih je najveći kružni LHC (Veliki hadronski sudarač) čija je dužina 27 kilometara i prostire se ispod Francusko-Švajcarske granice kod Ženeve.

Organizacija je osnovana 1954. godine, a među 12 evropskih država osnivača nalazila se i bivša Federativna Narodna Republika Jugoslavija. U CERN-u je zaposleno 2.500 naučnika, a širom sveta ima 12.000 saradnika.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side