20.11.2018 Beograd

Brnabić: Srbija posvećena normalizaciji odnosa s Prištinom, dijalog posle ukidanja taksi

Brnabić: Srbija posvećena normalizaciji odnosa s Prištinom, dijalog posle ukidanja taksi Foto: Vlada Srbije / Slobodan Miljević
Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas u razgovoru s ministrom spoljnih poslova Danske Andersom Samuelsenom da je Beograd posvećen normalizaciji odnosa s Prištinom, ali da će nastavak dijaloga biti moguć tek kada Priština ukine odluku o dodatnimtaksama na robu iz Srbije.

Brnabić je rekla da su evropske integracije strateški prioritet Srbije i da se reformama pristupa ozbiljno i odgovorno, dodajući da se ulažu dodatni napori kako bi se unapredila regionalna saradnja, saopštila je Vlada.

Samuelsen je rekao da Danska podržava evropsku perspektivu Srbije i ocenio da su odnosi dve zemlje veoma dobri i da će se, kroz nove investicije i dalju ekonomsku i kulturnu saradnju, razvijati i unapređivati, navodi se u saopštenju.

Brnabić je rekla da je Srbija posvećena normalizaciji odnosa s Prištinom, ali da će nastavak dijaloga i postizanje kompromisnog rešenja biti mogući tek kada Priština ukine odluku o uvođenju dodatnih taksi na robu iz Srbije, kojom krši sporazum CEFTA.

Samuelsen je u intervjuu za Politiku uoči posete Srbiji rekao da "nije vreme" za prekid dijaloga Beograda i Prištine, navodeći da postoji "direktna veza između sveobuhvatne normalizacije odnosa i konkretnih perspektiva u težnji ka Evropskoj uniji".

Povodom odluke kosovskih vlasti da uvedu dodatne takse na robu iz Srbije i BiH, on je rekao da Danska deli stav EU i da očekuje od Kosova da poštuje pravila CEFTA i povuče te mere, ali i da poziva Beograd na nastavi razgovore o normalizaciju odnosa.

Sa Samuelsenom je razgovarala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović koja je rekla da je članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje Vlade Srbije.

Samuelsen rekao je da Srbija ima jasnu podršku Danske u pristupnim pregovorima sa EU i posebno naveo značaj poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, navodeći da reforme treba nastaviti kako bi dale još bolje rezultate.

Šef danske diplomatije pohvalio je aktivnu i konstruktivnu ulogu Beograda u rešavanju problema koji su važni za EU, ali i doprinos naše države regionalnoj stabilnosti, navodi se u saopštenju ministarstva za evropske integracije.

Joksimović je istakla značaj reformi u poglavljima 23 i 24, i ocenila da bi učinak ostvaren u navedenim, ali i drugim poglavljima trebalo da doprinese otvaranju novih, do kraja predsedavanja Austrije Savetom EU.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side