12.10.2017 | 12:00h ► 17:32h Beograd

Brnabić: Srbija partner NATO, ali ostaje vojno neutralna

Brnabić: Srbija partner NATO, ali ostaje vojno neutralna Foto: Beta/Miloš Miškov
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija pouzdan partner NATO savezu ali da neće promeniti stav o očuvanju pozicije vojne neutralnosti.

Na Beogradskom bezbednosnom forumu, Brnabić je rekla da Srbija ima odličnu saradnju i poštovanje sa NATO ali da je njena pozicija jasna, to jest da će ostati posvećena vojnoj neutralnosti.

Ona je istakla da ne vidi kao pretnju po teritorijalni integritet i suverenitet Srbije to što su Slovenija, Hrvatska, Albanija i Crna Gora članice tog saveza.

"Razumemo potrebu zemalja u okruženju da se priključe NATO.. Ali naša pozicija je jasna i dokle god se to poštuje mi nemamo problem", ocenila je Brnabić.

Premijerka je istakla da je Srbija izvoznik regionalne stabilnosti koja je jedan od pet prioriteta Vlade Srbije i da je u poslednje tri godine je puno uloženo u makroekonomsku stabilnost i fiskalnu konsolidaciju.

Kako je istakla, Srbija sarađuje sa NATO kroz različita partnerstva i država je broj jedan u regionu i sedma u Evropi po brojnosti vojnika koji učestvuju u mirovnim operacijama EU i UN.

Kako je precizirala, tokom 2016. godine, srpski mirovnjaci su učestvovali u 16 mirovnih operacija - devet sa SAD, dve sa NATO, dve sa Rusijom, a ove godine u 13 operacija od kojih je većina ili sa NATO ili članicama tog saveza.

"Ti brojevi pokazuju da smo posvećeni svim partnerima i da je samo percepcija to da smo okrenuti samo Rusiji", istakla je ona.

Govoreći o odnosu sa Moskvom, Brnabić je rekla da je činjenica da između dve zemlje postoji iskren i otvoren odnos i da je Rusija partner i veliki prijatelj Srbiji.

"Dokle god smo otvoreni i iskreni u tom odnosu, smatram da nema prepreka na našem putu ka integracijama", rekla je ona.

Kako je istakla, cilj Srbije je integracija u Evropsku uniju a uspešne integracije nema bez regionalne stabilnosti i Srbija čini sve da se što više povežu države regiona.

Kao najveće bezbednosne izazove, premijerka Brnabić je navela pitanje Kosova, koje Srbija doživljava veoma emotivno, kao i odbranu od sajber napada.

Brnabić je rekla i da je za Srbiju bombrdovanje 1999. godine veoma emocionalno pitanje koje se ne može zaboraviti i koje dodatno opterećuje odnose sa NATO, ali da se mora gledati u budućnost i razgovarati.

Zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler je izrazila duboko žaljenje zbog civilnih žrtava NATO bombardovanja i istakla da se treba sećati prošlosti, ali gledati u budućnost.

Ona je rekla da NATO poštuje stav Srbije o vojnoj neutralnosti i založila se za dalju saradnju kroz različite vrste partnerstva.

Gotemiler je rekla da postoji zabrinutost među saveznicima NATO zbog bezbednosnih izazova koje je Rusija učinila u vezi sa Ukrajinom.

"Rusija često šalje pogrešne poruke, nedovoljno transparentne i nepredvidive prilikom vežbi, što čini saveznike NATO nervoznim, moramo biti budni", rekla je ona i naglasila da NATO želi dijalog sa Rusijom.

 

Brnabić i Gotemiler: Srbiju i NATO povezuje interes za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu

Premijerka Srbije Ana Brnabić i zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler danas su se u Beogradu saglasile da Srbiju i NATO čvrsto povezuje zajednički interes za očuvanje mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.Kako je saopštila Vlada Srbije, Ana Brnabić je izrazila zadovoljstvo dinamikom razvoja političkog dijaloga Srbije i NATO.

Ponavljajući da Srbija ostaje vojno neutralna, Ana Brnabić je rekla da je Srbija spremna da razvija saradnju sa Alijansom u okviru programa Partnerstvo za mir, kao i da je posvećena realizaciji zajedničkih projekata.

Ona je dodala da je Srbija tokom učešća u programu Partnerstvo za mir ostvarila značajnu saradnju sa državama članicama NATO saveza i da primenjuje najbolja iskustva i standarde u modernizaciji i jačanju svojih oružanih snaga i odbrambenih kapaciteta.

Navodeći da Vlada Srbije vodi odgovornu politiku, premijerka je potvrdila da je trajno opredeljenje Srbije da vodeći računa o državnim i nacionalnim interesima saradjuje sa svim medjunarodnim faktorima.

Ocenila je da nivo i sadržaj dosadašnje saradnje predstavljaju dobru osnovu za dalji zajednički rad.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side