Brnabić Šešelju: Brinem za sebe jer se sve češće slažem s vama
20.11.2019 | 14:22h ► 14:30h Beograd

Brnabić Šešelju: Brinem za sebe jer se sve češće slažem s vama

Brnabić Šešelju: Brinem za sebe jer se sve češće slažem s vama Foto: Beta, Vlada Srbije / Slobodan Miljević
U raspravi o državnom budžetu Srbije za iduću godinu predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je danas rekao u Skupštini Srbije da "uporni višak u budžetu" vidi kao "neku vrstu egzibicionizma Vlade jer je to moglo da se eliminiše", odnosno da je najbolje kad je budžet ujednačen.

Šešelj je pohvalio Vladu što je uspela da izdvajanje iz budžeta za penzije bude 157 milijardi dinara, odnosno 11,8 odsto budžeta, a za 2012. godine izdvajalo se 273 milijarde, što znači da se PIO fond puni i da je urednija naplata doprinosa.

Podsetio je premijerku Anu Brnabić da su penzioneri ćutke prihvatili smanjenje penzija, ali da im se taj novac jednom mora vratiti ili će svi penzioneri pravdu potražiti pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Predlažući budžetske uštede, Šešelj je ponovio da se budući auto-put Čačak-Pojate "plaća 300 miliona evra više nego što treba", te da treba proveriti da li se "neko ugrađivao" i "preispitati ulogu" ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović u tom ugovoru.

Šešelj je predložio da se preispita planiranih devet milijardi dinara za nevladine organizacije, kao i za festival "Egzit" koji za pet dana dobija ukupno 65 miliona dinara, dok se za Maticu srpsku izdvaja 51 milion godišnje.

Premijerka Brnabić odgovorila je da se slaže sa Šešeljem o nužnosti uravnoteženja budžeta: "U poslednje vreme se slažem s vama po mnogo tema, počela sam da se plašim za sebe", rekla je premijerka.

Objasnila je da već tri godine Vlada "konzervativno projektuje prihode, kako ne bi ugrozila budućnost" i da se "dobro seća" kako je bilo kad je država bila "na ivici bankrota".

U vezi s penzijama Brnabić je rekla da se ne slaže da kad prethodna vlast "ostavi nerealne penzije politički naduvane, da onda sledeća treba da plaća te nerealne penzije koje nisu u skladu s ekonomskim parametrima, i nema suda koji će reći da se to mora".

Podsetila je da su 2008. godine penzije povećane u četiri navrata čime je stvorena "ogromna rupa u budžetu".

Novac za NVO je podrška civilnom društvu i oko toga se ne slažemo, rekla je Brnabić i poručila Šešelju: "vi ćete to svakako drugačije isplanirati kad budete u prilici".

Šešelj je odgovorio da bi se političke odluke mogle ignorisati da nisu pretočene u zakone, ali pošto jesu, onda penzioneri mogu da ostvare svoja prava.

Poslanici za imaju deset radnih sati za raspravu o državnom budžetu za koji se očekuje da bude usvojen u narednih desetak dana, do kraja novembra.

 

Danas ili sutra sednica Saveta za nacionalnu bezbednost o navodnom vrbovanju agenata

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će se danas ili sutra sastati Savet za nacionalnu bezbednost povodom navoda da Rusija vrbuje pripadnike bezbednosnih službi Srbije.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da je o tome razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je on izdao nalog Vojno-bezbednosnoj agenciji (VBA) da istraži te navode.

Navodeći da nadležni tek treba da dobiju dodatne informacije, premijerka je ocenila da će u slučaju da se utvrdi da su te informacije tačne, to predstavljati "ozbiljan problem" i "stvar oko koje će morati ozbiljno da se pozabave".

Upitana da li to može da poremeti odnose sa Rusijom, ona je kazala da ne može da iznosi paušalne ocene i da mora da sačeka informacije VBA.

List "Blic" preneo je ranije danas da je "ruski diplomata i pripadnik vojne obaveštajne službe Georgij Kleban akter šokantnog snimka, na kome se vidi kako daje novac jednom navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije".

Snimak je 17. novembra objavljen na Jutjubu, njegova autentičnost potvrđena je za "Blic", a potvrdio ga je i ugledni istraživački novinar Hristo Grozev na svom Tviter nalogu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side