Brnabić: Šarčević jedan od najboljih ministara, ne prihvatam njegovu ostavku
19.06.2019 | 14:42h ► 20:45h Beograd

Brnabić: Šarčević jedan od najboljih ministara, ne prihvatam njegovu ostavku

Brnabić: Šarčević jedan od najboljih ministara, ne prihvatam njegovu ostavku Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne vidi odgovornost ministra prosvete Mladena Šarčevića za to što je test iz matematike ''procureo'' u javnost i što je odloženo polaganje tog predmeta na maloj maturiže, kao i da je on jedan od najboljh ministara u Vladi.

Brnabić je u izjavi za novinare u Parizu, gde boravi u zvaničnoj poseti, kazala da su u obrazovanju najvidljiviji rezultati sprovedenih reformi, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Ona je rekla da nema šta da zameri Šarčeviću, već da mu je zahvalna na svemu što je uradio u obrazovanju, što je bio hrabar i što se borio. "Ne prihvatam ostavku Šarčevića, drago mi je što je ministar prosvete i ponosna sam što je ministar u mojoj Vladi", istakla je premijerka, komentarišući slučaj sa krađom testa iz matematike i odlaganje polaganja male mature.

Brnabić je kazala da joj nije drago zbog svega što se desilo sa polaganjem male mature, ali i dodala da se to dešava i u drugim zemljama - u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji i mnogim naprednijim zemljama EU.

Premijerka je naglasila da se postupilo najbolje što je moglo u datim okolnostima i da je problem odmah uočen, tako da je polaganje testa iz matematike pomereno samo za jedan dan. Brnabić je ukazala i na potrebu da se testovi za polaganje mature digitalizuju.

Cela matura i testovi, kako je istakla, "biće mnogo bezbedniji od sledeće školske godine i u tome ćemo biti jedna od naprednijih zemalja".

Premijerka je navela da sve relevantne institucije rade na tom slučaju i da će se sve rešiti u najkraćem mogućem roku. "Znaće se imenom i prezimenom ko su odgovorni, a to će uz digitalizaciju i tehnološki napredak doprineti da sledeće godine sve bude drugačije i da se takve stvari više ne događaju", rekla je Brnabić.

Na pitanje da li "mali maturanti", roditelji i nastavnici sada mogu biti sigurni da neće biti problema u vezi sa konačnim ishodom male mature, premijerka je navela da je Ministarstvo prosvete odmah reagovalo, obezbeđeni su rezervni testovi i svi sistemi kontrole.

Govoreći o rezultatima u obrazovanju, ona je kazala da je "posle 10 godina neuspelih i jalovih pokušaja, programiranje uvedeno kao obavezan predmet u osnovne škole, u čemu je Srbija prepoznata kao jedan od lidera u Evropi".

"Programiranje nije uvedeno tako da decu učite šta su kompjuteri, flopi diskovi, kako se istorijski razvijala IT industrija, već ih učite skreč, pajton, a od 1. septembra ove godine pajd, a to su najnapredniji programi", istakla ej ona.

Premijerka je navela da je uveden i sistem dualnog obrazovanja zahvaljujući čemu je, kako je dodala, nemačka kompanija MTU danas u Srbiji.

Takođe, kako je dodala, u Srbiji je prvi put formiran Fond za nauku, uvedeno je dualno obrazovanje, a preduzetništvo i finansijska pismenost u osnovne škole.

"Pet puta su povećana specijalizovana IT odeljenja u srednjim školama, a za 20 odsto smo povećali kapacitet tehničkih fakulteta - njihov broj, prostorije i opremu", kazala je Brnabić.

 

Brnabić: Nemačka kompanija MTU u Srbiji otvara servisni i proizvodni centar

Ana Brnabić najavila je danas, posle sastanka u Parizu sa članom Upravnog odbora MTU Mihaelom Šrajegom, da će partnerstvo sa tom nemačkom kompanijom, koja će u Srbiji investirati u visoke tehnologije, početi u oktobru otvaranjem servisnog i proizvodnog centra.

Brnabić je posle obilaska štanda MTU na vazduhoplovnom sajmu u Buržeu i sastanka sa Šrajegom izrazila zadovoljstvo i zahvalnost zbog buduće saradnje i članu Upravnog odbora MTU uručila pismo kojim još jednom potvrđuje podršku partnerstvu, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Ona je naglasila da je saradnja s MTU  potpunosti u skladu s vizijom Vlade o razvoju privrede zasnovane na znanju.

"Želim da se zahvalim na poverenju i odluci MTU da, u jakoj konkurenciji, izabere Srbiju. To je dugoročno partnerstvo a početak će biti u oktobru osnivanjem servisnog i proizvodnog centra, istakla je premijerka koja je na svom tviter nalogu navela da će ;servisni i proizvodni centar kompanije MTU ;biti otvoren u Staroj Pazovi.

Prema njenim rečima, cilj je da se ta investicija iskoristi za stvaranje klastera vazduhoplovne industrije u Srbiji.

"Imati MTU u Srbiji - to će biti pozivnica za druge kompanije da investiraju u našu zemlju", rekla je Brnabić i poručila da je Srbija pouzdan i konkurentan partner.

Šrajeg je podsetio na sastanak početkom maja kada je potpisan Memorandum o razumevanju i ponovio da je plan da kompanija počne u Srbiji da radi 2020. i zaposli oko 400 ljudi.

"Srbija će postati deo MTU porodice", rekao je Šrajeg i izrazio zadovoljstvo jer je ugovor sa Srbijom postignut u rekordnom roku od šest do osam nedelja, a ne meseci kako se prognoziralo.

Predsednica Vlade Srbije sastala se danas u Parizu i s predsednikom francuskog Senata Žerarom Laršerom, čime je otpočeo politički deo njene dvodnevne posete Francuskoj.

Kasnije danas predsednicu Vlade očekuje susret i s francuskim premijerom Eduarom Filipom.

Dve zemlje ove godine obeležavaju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Francuska je na listi 10 najvećih investitora u Srbiju, oko 100 francuskih kompanija posluje u Sbiji i zapošljava 11.000 radnika.

Robna razmena dve zemlje je u prva četiri meseca ove godine bila uvrednosti 401,9 miliona evra, pri čemu je izvoz iz Srbije bio 152,1 milion evra, a uvoz 249,8 miliona evra.

U 2018. godini ukupna robna razmena dostigla je oko 1,1 milijarde evra, što je rast od 6,6 odsto u odnosu na 2017.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side