Brnabić: Sledi digitalizacija zdravstva, prosvete, socijalnih karata i uvođenje interneta
03.02.2020 | 12:40h ► 13:40h Beograd

Brnabić: Sledi digitalizacija zdravstva, prosvete, socijalnih karata i uvođenje interneta

Brnabić: Sledi digitalizacija zdravstva, prosvete, socijalnih karata i uvođenje interneta Foto: Novi magazin/ Đurađ Šimić
Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je zadovoljna rezultatima digitalizacije za prethodne tri godine i da će se ove godine pažnja posvetiti digitalizaciji zdravstva, prosvete i socijalnih karata.

Ona je na konferenciji "Digitalna saradnja: transformacija vlada" rekla da "često nije zadovoljna, ali da se u digitalizaciji postiglo više nego što je očekivala" jer se "krenulo od nule i od evidencija na papiru koje su imale dosta grešaka".

"Čini mi se da smo u digitalizaciji uradili više nego što sam očekivala, ali pred nama je još mnogo posla, radiće se na digitalizaciji zdravstva, prosvete i socijalnih karata, kao i izgradnji infrastrukture za internet", rekla je Brnabić.

Dodala je da se u zdravstvo godišnje ulaže dve milijarde evra ali da građani ne vide potpune rezultate.

Ona je rekla da je u toku izrada zakona o socijalnim kartama i da će se, "digitalizacijom tog sektora bolje fokusirati socijalna pomoć".

"Gradićemo i digitalni auto-put, Moravski koridor, pa će građani Čačka, Kragujevca, Trstenika i drugih gradova koje će povezati taj auto-put imati interenet, jednako brz i kavlitetan kao u Beogradu ili Novom Sadu ili možda čak i bolji. To će omogućiti lakši rad privrednicima i da mladi ostaju u Srbiji", rekla je Brnabić.

Sada oko 30 odsto građana, kako je rekla ima slab internet, a da bi mogli da koriste digitalne usluge državne uprave neophodan je kvalitetan internet pa će se u martu raspisati konkurs za operatere koji će uvesti internet u 600 naselja za 90.000 stanovnika.

Cilj je, kako je rekla da u naredne tri godine 100 odsto stanovništva ima pristup internetu, jer sada ga ima samo oko 60 odsto građana.

Ektronska uprava, prema njenim rečima omogućuje efikasan i transparentan rad i borbu protiv korupcije, a digitalizacija državne uprave ne znači samo uvođenje savremenih tehnologija već i reformu te službe u racionalniju.

"Mi smo u poslednje tri godine od kada je 1. juna 2017. godine počeo proces digitalizacije i kada nije bilo ni osnovnih registara u elektronskom obliku stigli do zemlje u kojoj se najveći broj podataka elektronski razmenjuje", rekla je Brnabić i dodala da je od tada više od osam miliona podataka korišćeno u elektronskom obliku.

Dodala je da je mnogo miliona evra izgubljeno zbog čuvanja i razmene podataka u papirnom obliku, a da sada postoji data centar i da se gradi još jedan u Kragujevcu, a od ove godine deca će se u obdaništa i škole upisivati elektronskim putem.

Šef Ujedinjenih nacija za digitalne vlade Vinčenco Akvaro rekao je da su digitalna tehnologija i interenet preobrazili razmenu informacija.

"Više od 140 zemalja pruža digitalne usluge, a sve više nude i posebne elektronske usluge koje se odnose na žene, decu, invalide, siromašne.

"Većina evropskih zemalja ima visoka dostignuća u digitalizaciji, a prednjače zapadne zemlje, dok je i Srbija pokazala da je dosta napredovala", rekao je Akvaro.

On je ocenio da je u ovom trenutku oko 50 odsto stanovništa povezano "on lajn", ali da 3,5 milijardi ljudi na zemlji nema internet.

Akvaro je pozvao države da se uključe u rad na smanjenju jaza u digitalizaciji i zajednički odupru zloupotrebama.

 

Brnabić: Saradnja sa vlastima na Kosovu zavisiće od njihovog ispunjavnja međunarodnih obaveza

Saradnja vlasti u Srbiji sa privremenim kosovskim institucijama zavisiće od njihovog ispunjavanja međunarodnih obaveza koje se odnose na primenu Briselskog sporazuma i ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Mi smo uvek bili spemni za saradnju i razgovor sa privremenim kosovskim institucijama, ali to će zavisiti od implemenacije Briselskog sporazuma, odnosno ispunjavanja obaveze o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i od ukidanja necivilizacijskih taksi", rekla je Brnabić novinarima upitana da li će sarađivati sa novom vladom Kosova.

Dodala je da budući razgovori i saradnja zavisiti od "gospodina (Aljbina) Kurtija" koji će biti kosovski premijer.

"Spremni smo da razgovaramo sa svima tamo gde žive Srbi kako bi se unapredio njihov položaj", rekla je premijerka.

Navela da je Srpska lista dobila 10 mandata u kosovskom parlamentu i da će sada biti "jači faktor na Kosovu".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side