Brnabić: Saniranje deponije u Vinči najveći projekat u oblasti životne sredine
18.08.2020 Beograd

Brnabić: Saniranje deponije u Vinči najveći projekat u oblasti životne sredine

Brnabić: Saniranje deponije u Vinči najveći projekat u oblasti životne sredine Foto : Beta/Vlada Srbije/SLOBODAN MILJEVIC
Saniranje deponije u Vinči je najveći projekat u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji i biće završen 2022. godine, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je tokom obilaska gradilišta u Vinči rekla da će okončanjem radova biti rešen višedecenijski problem odlaganja čvrstog otpada u Beogradu, u skladu sa evropskim standardima, što će popraviti život stanovnika glavnog grada Srbije.

"Ovo je najveći projekat javno-privatnog partnerstva u Srbiji, model saradnje koji bi trebalo da više koristimo u budućnosti", rekla je Brnabić i podsetila da sanaciju deponije u Vinči radi francusko-japanski konzorcijum "Suez i Itoću" i da je vrednost projekta 370 miliona evra.

Dodale je da je taj projekat važan i za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove i naredne godine

Ugovor o izgradnji regionalnog centra za tretman otpada u Vinči, potpisan je septembra 2017. godine između Grada Beograda i konzorcijuma Suez-Itoću.

Projekat predviđa sanaciju postojeće deponije, jedne od najvećih deponija na otvorenom u Evropi, izgradnju novog skladišnog centra i jedinice za spaljivanje gde će se proizvoditi električna i toplotna energija.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side