Brnabić razgovarala sa direktorom FAO o nastavku saradnje
11.10.2019 Beograd

Brnabić razgovarala sa direktorom FAO o nastavku saradnje

Brnabić razgovarala sa direktorom FAO o nastavku saradnje Foto: Beta / Slobodan Miljevic
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa generalnim direktorom Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) Ću Dongjuom o proširenju saradnje u toj oblasti.

"Mnoge zemlje bi imale šta da nauče od vas", poručio je Ću srpskoj premijerki i dodao da je FAO izuzetno zainteresovan za saradnju posebno u oblasti digitalizacije poljoprivrede i primene novih tehnologija u proizvodnji hrane, saopštila je Vlada Srbije.

Prema njegovim rečima, "sada je smartfon novo oruđe na farmama".

Ću je istakao i da je prvi generalni direktor FAO koji je došao u Srbiju, kao i da mu je to prva bilateralna poseta od nedavnog imenovanja na poziciju generalnog direktora FAO.

Premijerka Brnabić je rekla da je Vlada Srbije spremna za unapređenje buduće saradnje i ukazala da je Srbija u Evropi prepoznata kao zemlja koja posebnu pažnju posvećuje modernizaciji poljoprivrede.

Kako je istakla, najbolji primer za to je Institut BioSens u Novom Sadu, koji primenjuje inovativna IT rešenja i digitalizaciju u cilju povećanja efikasnosti domaće proizvodnje.

Tokom sastanka bilo je reči i o razvoju poljoprivredne proizvodnje malih, porodičnih gazdinstava, unapređenju životnog standarda u ruralnim područjima za žene i muškarce i stvaranju podsticajnog okruženja za održivu poljoprivrednu proizvodnju.

Brnabić i Ći su razgovarali i o jačanju otpornosti na prirodne katastrofe i klimatske promene, unapređenju održivog upravljanja prirodnim resursima, kao i o povećanju konkurentnosti sektora poljoprivrede i proizvodnji hrane modernizacijom tržišnih lanaca.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side