Brnabić: Pregovaramo da dobijemo vakcinu među prvih 20
09.08.2020 Beograd

Brnabić: Pregovaramo da dobijemo vakcinu među prvih 20

Brnabić: Pregovaramo da dobijemo vakcinu među prvih 20 Foto: Beta / Milos Miskov
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija radi na tome da među prvih 20 zemalja u svetu dobije vakcinu za korona virus i da o tome pregovara sa "raznim kompanijama i partnerima".

Tokom gostovanja na TV Prva, Brnabić nije mogla da kaže s kim tačno Srbija pregovara, sve "dok stručne službe ne izađu s tim".

"Čim se završe sve faze testiranja, koliko brzo to bilo, da budemo među prvima", rekla je Brnabić i naglasila važnost bezbednosti vakcine, što stručnjaci iz Srbije nadgledaju.

Brnabić je istakla da je broj novozaražnih i hospitalizovanih zbog korona virusa ohrabrujuć, da 11 uzastopnih dana opada broj osoba na bolničkom lečenju i nekoliko dana u nizu više je otpuštenih iz bolnica nego primljenih.

"To znači da su građani izuzetno disciplinovani, da se borimo zajedno protiv korona virusa i da mere daju razultete", naglasila je ona.

Na pitanje zbog čega se PCR testiranje ne radi u privatnim laboratorijama, Brnabić je odgovorila da zbog stepena zaraznosti virusa svaka laboratorija mora da ima posebne uslove za obradu uzoraka.

Rekla je da je većina privatnih laboratorija smeštena u stambenim zgradama, i da ne zna nijednu koja ispunjava uslove za to.

 

Brnabić: Da li ću premijer biti ja ili neko drugi, biće neko kvalitetan

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna da li će na toj funkciji u novoj vladi biti ona ili neki drugi kandidat, ali da će to u svakom slučaju biti dobro rešenje i da će podržati i drugog kandata ukoliko ga predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić predloži, jer su svi "kvalitetni".

Brnabić je za televiziju Prva izjavila da je zadovoljna postignutim rezultatima i da će nova Vlada, bez obzira ko je predvodi, nastaviti ispunjavanje usvojene Strategije razvoja do 2025. godine.

"Da li ću biti ja (premijer) ili neko drugi, znam da će biti kvalitetan. Zadatak je jasan plan kako raditi na ispunjavanju važne strategije do 2025. godine. Ukoliko Srbija želi da se menja kako smo započeli u mandatu ove Vlade", kazala je Brnabić.

Na pitanje da li postoje ministri u odlazećoj Vladi koje ne bi želela da vidi u sastavu nove Vlade Brnabić je odgovorila potvrdno.

"Da, postoje, ali o njima ne mogu da razgovaram jer ne bi bilo korektno", rekla je Brnabić.

 

O detaljima školske godine u utorak

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će u utorak javnost biti obaveštena o tačnom načinu spovođenja nastave u novoj školskoj godini.

Tokom gostovanja na TV Prva, Brnabić je kazala da je za đake od prvog do petog razreda najbliži model za sada da nastavu pohađaju u školama.

O svemu ostalom, dodala je, ministar prosvete Mladen Šarčević obavestiće javnost u utorak, kada će izneti detaljne planove i uputstva ponašanja u obrazovnim ustanovama.

Govoreći o nastavi na univerzitetima, koja počinje u oktobru, Brnabić je rekla da država zbog autonomije univerziteta tamo nema ingirencije, ali da će biti tu da pruži pomoć.

Podsetila je da je Vlada Srbije ranije dala preporuke za faklutete, da se nastava odvija uz mere prevencije, da se nose zaštitne maske, da se drži distancija, stalno provetravaju prostorije.

Pored načina funkcionisanja prosvete, Brnabić je kazala da se radi i na sprovođenju kulturne i sportske sezone ali i funckionsanju privrede u Srbiji.

Rekla je da se nastoji da pozorišna sezona kpočne od oktobra, uz uputstva koja se izrađuju i za bioskope i muzeje.

"Gledaćemo zbog kulturnog života naših grajdana da nastavimo sezonu koliko je to moguće", istakla je ona.

Brnabić je navela da će država gledati da pomogne hotelijerima koji su, kako je dodala, naročito pogođeni u velikim gradovima - Beogradu i Novom Sadu.

"U grupi smo zemalja koja je pružila najveću podršku svojoj privredi, nijedan jedini dinar nije bačen uzaludno", naglasila je ona.

Istakla je da će država davati "vetar u leđa" domaćoj privredi dok se ne oporavi Evropska unija, koja je glavni ekonomski partner Srbije, a da je dobra vest oporavak nemačke privrede.

Brnabić je rekla da očekuje da Srbija dalje napreduje na Duing biznis listi Svetske banke.

 

Neslaganja sa Srbima iz regiona su za sastanke iza zatvorenih vrata

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da sva neslaganja sa Srbima iz regiona drži za sastanke "iza zatvorenih vrata", ali da je ponižavajuć odlazak predstavnika Srba u Hrvatskoj Borisa Miloševića u Knin na 25. godišnjicu hrvatske akcije "Oluja".

"Državna politika koju je zacrtao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i ja se nje držim i slažem se - a to je da mi želimo da se Srbi više ne dele, bilo da žive u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj... Želim da im pružimo podršku, da budemo jedinstveni. Teško mi je kao premijerki da javno osudim to što je uradio", rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla da bi razumela Miloševićev čin kada bi srpska povratnička mesta u Hrvatskoj dobila struju zauzvrat, ali da ne razume odlazak u situaciji kada ne postoje uslovi za povratak Srba.

"Odnosi Beograda i Zagreba su izuzetno kompleksni, teški ali mi uvek šaljemo poruku mira, pomirenja i to je bila najvažnija poruka u govoru Vučića na obeležavanju 'Oluje'. A to je da želimo pomirenje, mir - ne tražimo od vas da priznate zločine, da se izvinjavate, da priznate genocid u Jasenovcu, već samo da pustite nas da tugujemo tokom tih dana", rekla je Brnabić.

Brnabić je navela da su pre dolaska na vlast Aleksandra Vučića u Srbiji bile tabu teme zločini nad srpskim narodom, ali i "junaštva srpskih vojnika".

Ona je navela primer bitke na Košarama, tokom Rata na Kosovu, i iznela tvrdnju da vojnici koji su učestvovali u toj bici izbačeni iz vojske samo kako se ne bi pričalo o njoj.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side