Brnabić: Potrebna jedinstvena evropska politika o migracijama
15.04.2019 | 14:02h ► 14:22h Beograd

Brnabić: Potrebna jedinstvena evropska politika o migracijama

Brnabić: Potrebna jedinstvena evropska politika o migracijama Foto: Beta / Vlada Srbije / Slobodan Miljević
Predsednica Vlade Srbije Ane Brnabić izjavila je da u Srbiji boravi 3.500 miganta, da im Srbija nije konačna destinacija i da žele dalje ka zemljama EU, te istakla da je potrebna jedistvena evropska politika o migracijama.

"Srbija se oslanja na EU, da sednemo i osmislimo jednu zajedničku evropsku politiku prema migracijama. Mi ćemo kao i do sada odraditi svoj deo posla profesionalno i na najbolji način", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare posle sednice dve vlada Mađaraske i Srbije.

Ona je navela da je Srbija u kompleksnoj i specifičnoj situaciji, da u Srbiju migranti ulaze iz zemalja EU i da žele iz nje da izađu dalje ka zemljama EU, kao i da je dala sve od sebe da ruta kroz Srbiju bude bezbedna i sigurna kako za građane Srbije tako i za građane EU.

"Naše snage vojske i MUP-a pokazale su kako profesionalno može da se brani granica i zaustavljaju migranti od ilegalnog ulaska, makar radi registracije tih ljudi, a onda partnerima u EU ponudimo sve informacije o njima", rekla je Brnabić.

Ona je još rekla da je dobro da građani Srbije koji imaju i državljanstvo Mađarske mogu da glasaju na predstojećim izborima za Evropski parlament.

"Oni i jesu i imaju državljanstvo Mađarske, za nas je to dobro jer smo država koja želi da postane član EU tako da oni na neki način mogu kao evropski parlamentarci i da štite i interes Srbije. Što ih je više to je bolje za Srbiju i pozivam ih da izađu i glasaju u što je moguće većoj meri na evropskim parlamentarnim izborima", rekla je Brnabić.

 

Ove i sledeće godine radićemo na rešavanju gužvi na graničnim prelazima sa Mađarskom

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će ove i sledeće godine ulagati u rešavanje gužvi na graničnim prelazima sa Mađarskom.Ana Brnabić je na konferenciji zanovinare posle sednice dve vlade rekla da je predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban pozvao da sednu timovi Srbije i Mađarske i urade sve što je potrebno da bi se taj problem rešio i uradi šta je neophodno, da se izgrade novi prelazi i rekonstruišu i prošire postojeći.

"Odnosi dve zemlje su odlični ali ako građani čekaju satima na prelazima onda za obične građane i njihov svakodnevni život to poboljšanje naše saradnje nije evidentno", rekla je Brnabić.

 

Brnabić zahvalila Mađarskoj na balansiranom stavu po pitanju Kosova

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je danas Mađarskoj na suzdržanom i balansiranom stavu po pitanju Kosova, uprkos tome što je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova.

Brnabić je novinarima posle zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske u Subotici zahvalila Mađarskoj na uzdržanom stavu prilikom glasanja za članstvo Kosova u Interpolu i Encoe.

"Mađarska je priznala nezavisnost Kosova, ali, što je naš strateški dijalog bolji i veće razumevanje i komunikacija, odlični odnosi na nivou predsednika Vučića i premijera Orbana i mene i mog tima, te razmene vode ka tome da je stav Mađarske izbalansiran", rekla je ona.

Ona je kazala da je Srbija u svakom trenutku imala potpunu podršku Mađarske.

"Mađarska je izrazila sumnju, uzdržan stav i protivljenje formiranju vojske Kosova i to pokazuje u kolikoj meri je važno naše partnertsvo i politički imamo mnogo bolje odnose, raumevanje i veću podršku nego u prošlosti", ocenila je Brnabić.

Govoreći o saradnji dve države ona je podsetila da je u aprilu otvoren novi granični prelaz Rastina Bačsentđerđ i najavila da će tokom ove godine biti otvoren prelaz Rabe-Kibekhaza.

"U 2020. godini biće i fizičko proširenje graničnog prelaza Horgoš, a sada radimo na tehničkoj dokumentaciji za taj projekat", najavila je Brnabić.

Ona je kazala da je posebno ponosna na otvaranje nove sinagoge u Subotici i dodala da su odnosi dve države "istorijski najbolji do sada".

"Zahvalni smo Orbanu na ogromnom doprinosu očuvanja naše kulturne baštine i prava i sloboda srpske nacionalne manjine u Mađarskoj. Odlukom Vlade Mađarske odobreno je dodatnih 3,2 miliona evra za programe očuvanja srpskog jezika, škola i crkava", rekla je Brnabić.

 

Stav Trifunovića o Mađarima nije stav Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbiju čini bogatijom to što ima 23 nacionalne manjine i da stav koji je izneo lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović o toj nacionalnoj manjini nije zvanični stav Srbije.

Brnabić je novinarima u Subotici kazala da mađarska nacionalna manjina doprinosi jačini, kulturi, bogatstvu u Srbiji i da je to sve suprotno stavu Trifunovića.

"Ovo nije zvaničan stav Srbije, to je neupitno i to je potpuno suprotno stavu ogromne većine običnih građana u Srbiji", rekla je Brnabić.

Ona je kazala da u Srbiji ima 23 registrovane nacionalne manjine i da one imaju svoje Nacionalne savete, što Srbiju, kako je kazala čini bogatijom.

Trifunović je na protestu opozicije u subotu, 13. aprila u Beogradu optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da želi da Srbiju naseli ljudima druge nacionalnosti, među kojima je spomenuo i Mađare.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side