08.10.2019 | 12:35h ► 19:47h Beograd

Brnabić: Opozicija neodgovorna jer neće da učestvuje u razgovorima u Skupštini

Brnabić: Opozicija neodgovorna jer neće da učestvuje u razgovorima u Skupštini Foto: Beta/Milan Obradović
Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je odluka opozicije da ne učestvuje u razgovorima vlasti i opozicije u Skupštini, kojima će posredovati Evrospki parlament (EP), pokazatelj njihove neodogovornosti.

 


"Svaki dogovor je moguć kada razgovarate sa ljudima koji su odgovorni, a mi ćemo razgovarati sa svakim ko želi da preuzme odgovornost, ako to oni ne žele, to je njihov problem", kazala je Brnabić novinarima nakon otvaranja konferencije "e-Papir - od šaltera do digitalne transformacije" u Beogradu.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici naveo je da je ponuda EP da posreduje u pregovorima o izbornim uslovima naišla na dobre reakcije, ali da on ne može da sudi o tome ko će doći, a ko ne.

"Rano je reći da očukujem bilo šta. Treba pustiti da se dijalog odvija", rekao je Fabrici.

 

Taksisti prave najbolju reklamu za CarGo koji ne krši zakon već nalazi rupe u njemu

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da nije fer da taksisti maltretiraju građanje blokiranjem grada kad znaju da je Vlada uvek spremna da razgovara i dodala da je to što rade najbolja reklama za CarGo.

"Nije fer da maltretiraju građane, kada znaju da im je Vlada uvek izlazila u susret i po pitanju neplaćanja poreza i reprograma za poreze. Koliko je njih uopšte potpisalo za Poreskom upravom za reprogram za poreze, pa nismo oduzimali vozila", rekla je Brnabić nakon konferencije "e-Papir - od šaltera do digitalne transformacije" u Beogradu.

Prema njenim rečima, to što radi kompanija CarGo nije kršenje zakona, već apsolutno pronalaženje rupa o njemu.

"Mi o tome možemo da razgovaramo, kako da promenimo zakon. Ali ta taksi udruženja koja danas maltretiraju građane su učestvovala u pravljenju tog i takvog zakona", rekla je Brnabić.

Dodala je da ne može da se očekuje od komunalnog policajca da zaustavlja ljude samo zato što se sumnjivo ponašaju.

"Komunalna policija nije kriva, lokalna samouprava nije kriva. Je l imamo probleme? Dođite i razgovaraćemo. Ovo nije način", rekla je Brnabić.

 

Većina malih i srednjih preduzeća smatra da je porasla tranparentnost poslovanja

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da 72 odsto malih i srednjih preduzeća smatra da je porasla transparentnost poslovanja u Srbiji u poslednjih 12 meseci, a da 74 odsto njih kaže da je rad javne uprave efikasniji nego pre godinu dana.

"Istraživanje USAID-ovog projekta za ekonomski razvoj koje je obuhvatilo 1.000 malih i srednjih preduzeća kaže da je 72 odsto njih reklo da je porasla transparentnost poslovanja u Srbiji u poslednjih 12 meseci, 74 odsto kaže da je rad javne uprave efikasniji nego pre godinu dana", rekla je Brnabić na konferenciji "e-papir od šaltera do digitalne transformacije" u Beogradu.

Brnabić je navela da je veliki broj ljudi sumnjao u kapacitete građana da se naviknu na nove sisteme i elektronske servise, a da je došlo do toga da su i građani i privreda u tom smislu postigli mnogo više.

"Kroz projekte e - papir osnovni cilj je da smanjimo administrativne troškove za minimum 15 do 20 odsto do 2021. godine", rekla je Brnabić koja je dodala da su građani Srbije navikli na elektronsku upravu i da traže više elektronskih usluga.

Navela je i da je izveštaj Sigma misije pokazao da je u oblasti pružanja javnih usluga i upravljanja ljudskim resursima Srbija popravila 5 od 7 indikatora u odnosu na 2017. godinu.

Prema njenim rečima, od 2017. godine kada je pušten u rad sistem za automatsku razmenu podataka, preko 5,3 miliona podataka je automatski elektronski razmenjeno u okviru javne uprave, što znači da taj broj papira "nije skupljan od šlatera do šaltera".

"Pored digitalizacije, cilj je i kontinuirana edukacija službenika, kako bi efikasnije ispratili promene. Očekujemo do kraja godine da otvorimo Nacionalnu akademiju za javnu upravu", rekla je Brnabić.

V.D. zamenika direktora Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić kazala je da je cilj programa e-papir da se smanji administrativno opterećenje privrede, ukinu nepotrebne procedure, kako bi privreda mogla onlajn da završi svoje obaveze.

"Program e-papir je ključ za bolje poslovanje. Cilj je da se postigne predvidljivost poslovanja, kao i jedinstveni registar gde mogu da se pronađu sve potrebne informacije", rekla je Tošić i dodala da su mala i srednja preduzeća imala mogućnost da iznesu svoje predloge za pojednostavljenje procedura.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naveo je da će program "e-papir" najviše značiti malim i srednjim preduzećima u Srbiji, jer su oni ti koji ostvaraju 2/3 odsto radnih mesta u Srbiji.

On je naveo da je Evropska unija taj projekat finansirala sa 2,5 miliona evra i da već daje rezultate, te da će oko 30 odsto svih administrativnih procedura da se optimizuje.

Ambasador Nemačke Tomas Šib naveo je da su efikasna administracija i pouzdano sudstvo osnova za investitore kada donose odluku u koju će zemlju da investiraju, a da je do sada 400 nemačkih kompanija investiralo u Srbiji.

On je najavio da će 22. oktobra u Srbiju doći nemački ministar ekonomije Peter Altmajer koji će dovesti veću grupu poslovnih delegata zainteresovanih za digitalizaciju.

Program e-papir je višegodnišnji program Vlade Srbije koji ima za cilj da se popišu, optimizuju, učine javno dostupnim i digitalizuju svi administrativni podaci i ostali uslovi poslovanja na republičkom i pokrajinskom nivou.

 

Srbija želi da razvija saradnju s Kinom u oblasti inovacija i tehnologije

Srbija je čvrsto opredeljena da razvija saradnju sa Kinom u oblasti inovacija i tehnologije, izjavila je danas srpska premijerka Ana Brnabić na sastanku s kineskim ministrom nauke i tehnologije Vangom Džangom, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić i Vang su konstatovali da su politički odnosi dve zemlje izvanredni i da ih karakteriše "sveobuhvatno strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo", navodi se u saopštenju.

Oni su izrazili zadovoljstvo zbog dobre organizacije Četvrte konferencije Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o saradnji u inovacijama, koja je danas počela u Beogradu, i konstatovali, kako se navodi, da je Srbija jedan od najaktivnijih kineskih partnera u inicijativi "17+1".

Brnabić je kazala da građani Srbije već vide koristi od globalne inicijative "Pojas i put", zahvalila kineskim partnerima na podršci u izgradnji autoputeva, mostova, energetskih i drugih infrastrukturnih objekata, i podsetila, kako se navodi, da je jedan od najvažnijih projekata Srbije i Kine najavljena izgradnja industrijsko-tehnološkog parka u Borči.

Predsednica Vlade Srbije je rekla da je Kina jedan od svetskih lidera četvrte industrijske revolucije i ocenila da su u Evropi sve vidljivija kreativna rešenja kineskih tehnoloških kompanija, poput onih u oblastima ekonomije deljenja, Interneta stvari i veštačke inteligencije, dodaje se u saopštenju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side