Brnabić o izjavi Rame: To je poznat stav, nadam se da će dijalog biti nastavljen uz ukidanje taksi
11.10.2019 | 16:00h ► 17:10h Beograd

Brnabić o izjavi Rame: To je poznat stav, nadam se da će dijalog biti nastavljen uz ukidanje taksi

Brnabić o izjavi Rame: To je poznat stav, nadam se da će dijalog biti nastavljen uz ukidanje taksi Foto: Beta / Slobodan Miljevic
Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je izjava premijera Albanije Edija Rame da pregovori Beograda i Prištine treba da budu okončani međusobnim priznanjem poznat stav, ali da se ona nada da će se dijalog nastaviti brzo uz ukidanje taksi na robu iz Srbije i poštovanja potpisanih regionalnih sporazuma.

"To je minimum minimuma", rekla je Brnabić novinarima u Privrednoj komori Srbije u Beogradu.

Ona je kazala da je specijalni američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel preporučio da se treba fokusirati na ekonomiju, "jer kada je bolja ekonomska situacija i poboljšan kvalitet života lakše se razgovara o političkim pitanjima i postižu kompromisi".

Brnabić je dodala da je izjava Edija Rame u potpunosti u suprotnosti sa onim o čemu je razovarala sa Ričardom Grenelom.

Kako je istakla, u razgovoru sa Grenelu ona je ukazala da Beograd ni u najtežim političkim okolnostima nije obustavio robnu razmenu i privrednu saradnju sa Prištinom.

"Ni 2004. nakon pogroma Srba, ni 2008. nakon jednostanog proglašenja nezavisnosti Kosova, ni kada je uhapšen direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić - dan nakon hapšenja kompanije iz centralne Srbije bile su na poslovnom sajmu u Prištini", kazala je Brnabić.

Kako je dodala, "mi smo uvek govoreli da kada se politički teško uspostavlja veza, privreda treba da vodi a mi ćemo kao političari pratiti.

"Veze nikada nisu bile prekinute kao novembra 2018. kada je priština uspostavila takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine", istakla je ona.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u četvrtak u Novom Sadu da kosovski lideri treba da podrže dijalog Kosova i Srbije i da on treba da se okonča međusobnim priznavanjem, kako bi onda i ostale zemlje lančano priznale kosovsku nezavisnosti, preneo je Kosovo onlajn.

 

Kurti najavljuje novo kršenje Cefta sporazuma

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je ocenila da je izjava predsednika Samoopredeljenja i kandidata te partije za premijera Kosova Albina Kurtija da će umesto takse od sto odsto na robu iz Srbije uvesti princip reciprociteta, još jedna najava kršenja Cefta sporazuma o slobodnoj trgovini u regionu.

"Ukoliko urade to što najavljuju bez obzira da li će ukinuti sto odsto takse na robu iz Srbije to je i dalje kršenje Cefta sporazuma", rekla je Brnabić novinarima u Privrednoj komori Srbije.

Podsetila jer da je sve što se odnosi na međusobnu trgovinu na Zapadnom Balkanu definisano Cefta sporazumom i njegovim aneksima.

"Mi ne kršimo Cefta sporazum, nikada ga nismo kršili i nikada nismo imali bilo kakvu žalbu protiv Srbije u vezi sa tim sporazum", rekla je premijerka.

Ona je izrazila nadu da će vlast u Prištini još jednom razmisliiti o merama kojima se krše potpisani sporazumi jer smatra da to neće doneti ništa dobro.

Srbija je, kako je kazala, odlučila o svom pravcu razvoja kada je pozvala na regionalnu saradnju što je razultiralo stvaranjem "malog Šengena" koji će mnogo značiti građanima i privredi, o čemu su juče u Novoma Sadu deklaraciju potpisali predstavnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Brnabić je izrazila nadu da će svi ostali iz regiona pristupiti toj deklaraciji o slobodnom protoku ljudi, kapitala, roba i usluga.

Ocenila je da je regionalna saradnja jedini normalan pravac u budućnosti i jedini način da mladi ljudi ostanu na ovoj teritoriji.

"Ako Kurti ili bilo ko iz Prištine želi da otera mlade ljude van regiona onda je ovo što najavljuju pravi način", rekla je Brnabić.

 

Radimo na ubrzanju prelaska kamiona na graničnim prelazima

Ana Brnabić izjavila je danas da se intenzivno radi na prevazilaženju problema zastoja kamiona sa robom na graničnim prelazima, ističući da je nedopustivo da kamioni prolazak na granici čekaju u proseku pet sati.

"Kamioni na granici u proseku čekaju po pet sati na prelazak. To je neshvatljivo vreme koje se provodi u čekanju. Moramo da uradimo sve što možemo, jer čekanje na graničnim prelazima postaje prepreka za dalji rast zemlje i trgovinsku razmenu", rekla je ona novinarima u Privrednoj komori Srbije (PKS) uoči sastanaka sa privrednicima radi pronalaženja rešenja za dugo zadržavanje kamiona sa robom na graničnim prelazima.

Ona je ukazala i da će, ukoliko se sprovede sve što je navedeno u Deklaraciji o slobodnom kretanju kapitala, ljudi, roba i usluga, koja je juče potpisana između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, granice biti propusne ili polu propusne i da neće biti čekanja.

"To će mnogo značiti za privrednike u regionu, ali i za to koliko smo konkurentni u smislu privlačenja stranih direktnih investicija, jer postajemo veće tržište", rekla je Brnabić.

Istakla da je Vlada Srbije svesna problema sa kojima se privreda suočava na graničnim prelazima i šta to znači za zemlju.

"To je pre svega gubitak za srpsku privredu, za budžet, u neostvrenom rastu BDP-a", rekla je premijerka.

Rekla je i da će predloge privrede za prevazilaženja problema zadržavanja kamiona na granicama uvrstiti u agendu Saveta za BDP, koji se sastaje svake tri nedelje, pa će sa svim resornim ministrima razgovarati o tome.

Prema njenim rečima, probleme na graničnim prelazima u regionu lakše će se rešiti.

Podsetila je da je već otvoren i prvi integrisani granični prelaz sa Severnom Makedonijom, a ratifikovan je i sporazum o povlaščenim ekonomskim operaterima, što bi dodatno trebalo da olakšati prelazak granice i carinjenje.

Brnabić je međutim navela da će rešavanje problema čekanja na graničnim prelazima sa EU biti teži za rešavanje zbog procedura i standarda EU.

Kao dobro je ocenila to što je danas otvoren novi granični prelaz sa Mađarskom Rabe-Kubekhaz, a u planu je i proširenje graničnog prelaza na Horgošu, kao i dodatne aktivnosti u vezi sa protokom roba na graničnim prelazima sa Hrvatskom.

"Do kraja oktobra se završava i istočni krak Kodora 10 do Bugarske, tako da će i to olakšati transport", rekla je ona.

Podsetila je i da je u septembru u Beogradu otvoreno sedište Transportne zajednice Jugoistočne Evrope, prvo sedište neke međunarodne organizacije u Srbiji, koje će pomoći u razvoju putne i železničke infratstrukture i otklanjanju netrgovinskih barijera koje sprečavaju povećanje protoka roba i usluga.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da je od 2014. do sada spoljnotrgovinski promet Srbije višestruko uvećan, ali da su ostali relativno isti problemi kada je u pitanju birokratija i infrastruktura.

On je kazao da će danas o problemima zastoja na granici predstavnici nadležnih institucija razgovarati sa više od 60 privrednika iz različitih delatnosti.

Ocenio je da je dobro da se još jednom razgovara o tome koje su predlozi privrede i konkretne mere koje bi pomogle da se taj problem reši.

"To je u interesu privlačenja novih investicija i otvaranja novih radnih mesta i boljeg poslovanja Srbije", kazao je on.

Direktorka u Sirogojno kompani, koja se bavi proizvodnjom zamrznutog i sušenog voća, Ana Ljubojević kazale je da se njena kompanija, kao pretežni izvoznik, svakodnevno suočava sa problemima zadržavanja robe na graničnim prelazima i kašnjenjem u isporukama.

"To je nešto što nam otežava rad i kada pregovaramo o obnavljanju ugovora sa poslovnim partnerima na međunarodnom tržištu takmičimo se firmama iz EU koji o ovakvim problemima nemaju potrebe da razmišljaju", kazala je ona i dodala da njena firma zbog toga "u startu kreće iz minusa".

Dodala je da se trude da konkurenciju pobede unapređenjem proizvodnih procesa, na šta mogu da utiču, ali da za probleme sa zastojem na granici očekuju pomoć države.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side