Brnabić o epidemiji: Srbija prošla odlično, nažalost sa ljudskim žrtvama
28.05.2020 Beograd

Brnabić o epidemiji: Srbija prošla odlično, nažalost sa ljudskim žrtvama

Brnabić o epidemiji: Srbija prošla odlično, nažalost sa ljudskim žrtvama Foto : Beta/Vlada Srbije/SLOBODAN MILJEVIC
Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas da je Srbija prošla "odlično" kroz epidemiju koronavirusa, ali je izrazila žaljenje zbog dosadašnjeg bilansa od 241 osobe umrle od infekcije.

Ona je za televiziju B92 rekla da Srbija ima jednu od najmanjih stopa smrtnosti od te infekcije u svetu, čak i u poređenju sa, kako je rekla, mnogo bogatijim državama sa jačim zdravstvenim sistemima.

"Zadovoljna sam svojom zemljom i svim građanima, ponosna sam na zdravstveni sistem i radnike, koliku smo solidarnost i odgovornost pokazali tokom krize. Hrabro smo sve ovo izgurali, pokazali smo najbolje što imamo u društvu. Koliko god je moglo da se uspe, mi smo uspeli", ocenila je premijerka.

Po njenim rečima, ispunjeni su svi uslovi "pa i preko toga", za povratak u "kakvu takvu normalnost".

"U ovom trenutku ne možemo da proglasimo pobedu nad epidemijom, ali se situacije smiruje, pod kontrolom je. Nadam se da ćemo uskoro moći da proglasimo pobedu", kazala je Ana Brnabić.

Komentarišući navode o predizbornoj "funkcionerskoj kampanji", premijerka je rekla da u kampanji za izbore 21. juna ne učestvuje kao predsednica Vlade Srbije, već kao "Ana Brnabić, članica Srpske napredne stranke".

"Želim da podržim SNS i listu 'Aleksandar Vučić - Za našu decu' jer verujem da je to budućnost Srbije. To ću raditi posle radnog vremena, a troškove pokrivam sama. Oni koji nas optužuju za 'funkcionersku kampanju' su svi do jednog bili na vlasti i vodili takvu kampanju, tada im je to bilo u redu iako je i tada postojao zakon", rekla je Ana Brnabić.

Ocenila je da je Srbija "potpuno slobodno društvo" - svako može da kaže sve što misli i da kritikuje vlast.

"Svi koji kukaju EU i evroparlamentarcima oko izbornih uslova, verujem da ni u jednom od tih pisama nisu napisali da su oni izglasavali te izborne zakone 2010, 2011. ili 2012. godine koji važe i danas. Oni su ih sami pisali i usvajali svojom većinom u parlamentu", rekla je premijerka.

Upitana o dokumentu koji je javnosti predstavio Dragan Đilas, jedan od lidera Saveza za Srbiju, u kojem je treća po veličini poslanička grupa u Evropskom parlamentu (EP) konstatovala da u Srbiji ne postoje fer uslovi za izbore, premijerka je rekla da EP ima "različitih stavova", ali da iza tog dokumenta ne stoji većina.

"To je jedna od stvari koju je Đilas uspeo da izmoli brojnim pismima EU tokom krize s KOVID-19. Tužno je i poražavajuće da, dok se borimo protiv najveće krize od Drugog svestkog rata, imamo neke političke predstavnike koji se žale EU šta radi Vlada Srbije", rekla je premijerka.

Dodala je da "evroparamentarci mogu da upućuju posima podrške strankama koje su njima bliske", a "često kada se pišu takva pisma, vi nemate sve argumente".

Govoreći o drugim temama istakla je započeti elektronski upis prvaka u škole kao "važnu vest za Srbiju" jer "to pokazuje napredak i našu brigu prema građanima, prema roditeljima. Prvi put imamo potpuno elektronski upis bez ijednog papira", rekla je premijerka.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side