04.01.2019 | 08:48h ► 17:12h Beograd

Brnabić: Ostajem otvorena za dijalog sa medijima

Brnabić: Ostajem otvorena za dijalog sa medijima Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je čudi odluka Medijske koalicije o suspendovanju dijaloga sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima i poručila da ostaje otvorena za dijalog.

"Čudi ovakva odluka, saopštena na ovakav način. Uvek sam bila tu za razgovore sa medijima i mislim da je primereno da se ovako nešto saopšti direktno, a ne putem saopštenja. Ostajem otvorena za dijalog sa onima koji žele da nastave da rade na ovoj problematici", rekla je Brnabić za agenciju Beta.

Brnabić je kazala da se sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja videla na sastanku 27. decembra kada joj je uručen nacrt Medijske strategije.

"Tada smo, kao i uvek do sada, otvoreno razgovarali o svim temama i jasno mi je rečeno da rešavanje otvorenih pitanja u okviru Koordinacionog tela za saradnju sa medijima ide sporo i da postoji nezadovoljstvo, ali nije najavljena mogućnost suspenzije dijaloga i napuštanja ovog formata od strane određenih medijskih i novinarskih organizacija", istakla je predsednica Vlade Srbije.

Medijska koalicija je danas saopštila da suspenduje dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima zbog toga što nijedan od konkretnih i oročenih zahteva novinarskih i medijskih udruženja nije ispunjen, a istovremeno se situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava, navedeno je u saopštenju

 

Brnabić: Mislim da su Beograd i Priština sve dalje od postizanja kompromisa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne vidi nikakvu naznaku postizanja kompromisa sa Prištinom, ali da mora biti postignut ukoliko Srbija želi u Evropsku uniju.

Ona je za televiziju Pink kazala da misli da su Beograd i Priština sve dalje od postizanja kompromisa pre svega zbog taksi od 100 odsto uvedenih na robu iz Srbije, zbog formiranja Vojske Kosova i najave brisanja granica između Kosova i Albanije.

"Ja mislim da se mi od kompromisa udaljavamo", kazala je Ana Brnabić. Dodala je i da zamrznut konflikt sa Prištinom znači da Srbija ne može postati članica EU, ističući da se kosovsko pitanje mora rešiti a da je rešenje u postizanju kompromisa koji će garantovati mir, stabilnost i bolji život za Srbe na Kosovu.

Navodeći da je Srbija u odličnoj poziciji jer je njen glavni pregovarač predsednik države Aleksandar Vučić sa kojim se veoma teško pregovara, ona je kazala da će Vlada Srbije pomoći koliko god može.

Istakla je da Srbi na Kosovu moraju biti potupno bezbedni.

"Ja lično verujem da zamrznut konflikt nije rešenje i da mi moramo uraditi sve što možemo da dođemo do rešenja koje je kompromis i koje će garantovati mir, bezbednost i bolji život za Srbe na Kosovu i Metohiji i opstanak naše crkve", rekla je Ana Branbić. "Kosovo i Metohija je autonomna pokrajina u Srbiji i hajde da pričamo", poručila je premijerka.

 

"U Srbiji postoji sloboda medija, ponosim se time"

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da smatra da u Srbiji postoji sloboda medija i da se time ponosi.

"Mislim da je Srbija sve osim diktature. Za to mogu da kažem nebrojano primera. Mislim da je sramota tvrditi da u Srbiji vlada diktatura zato što ti ljudi koji kažu da je u Srbiji diktatura, ili ne znaju šta je diktatura ili se igraju tom rečju", rekla je Brnabić.

Ona je kazala da ne misli da je odlična situacija u medijima, već da smatra da mora mnogo, mnogo da se radi da bi bila odlična, ali je mnogo bolja danas nego 2003. ili 2005. ili 2009. ili 2011. godine.

"Ja mislim da je danas mnogo bolja situacija nego 2011. godine ili u vreme kada su na intervju šutirali novinare ili kada je tadašnji premijer 2003. godine na pres konferenciji novinare nazivao marginalnim pojavama. Ja mislim da je danas mnogo bolja situacija", rekla je Brnabić.

Podsetila je da je na novogodišnjem prijemu u Vladi Srbije od karikaturiste Marka Somborca dobila majicu sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kalendar Predraga Koraksića "Zlatno doba" i upitala da li neko misli da u jednoj dikataturi to tako može.

"Da li mislite da postoji takva sloboda i dijaloga i da vi osećate slobodu da dođete u Vladu Srbije i šalite se na račun predsednika na jedan prilično nezanimljiv i neukusan način", kazala je premijerka Ana Brnabić i dodala da bi bilo "ok, ljudski i fer" da su se šalili na njen račun.

 

"Ne znam hoće li biti izbora, nije na meni odluka"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne zna da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora, ali da je Vlada uvek spremna za njih.

"Nije na meni odluka", kazala je ona i dodala da zna čime će izaći pred građane i da je uvek spremna za podnošenje izveštaja o rezultatatima rada Vlade, pa da onda građani odluče.

Za nju je, kako kaže, neverovatno što je glumac Sergej Trifunović na protestu "Stop krvavim košuljama" kazao da imaju 1.000 zahteva i da je prvi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ode, ali da, kada im Vučić kaže da se ide na izbore, oni mu odgovore da to niko nije tražio.

"Kad Vučić kaže - Idemo na izbore, oni kažu čekaj, niko nije tražio izbore", rekla je Ana Brnabić i dodala da su protesti u svakom demokratskom društvu i državi, kakva je Srbija, u redu, ali da oni koji protestuju moraju imati legitimne zahteve.

Ona je rekla da je do sada izbrojala najmanje 12 zahteva učesnika subotnjih protesta "Stop krvavim košuljama", da svake subote ima novi zahtev jer "svako ko se popne na binu ima svoj zahtev".

"Svako ko se popne na binu ima svoj zahtev. Od mini hidroelektrane Rakita za koju dozvolu izdaje lokalna samouprava (Babušnica). Vi tražite od premijera da se bavi mini hidroelektranom, ali, dobro, i to ćemo svakako pogledati... Do sada najnovijeg zahteva za smenu potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, oslobađanja prostora za opoziciju na RTS, rešavanja ubistva Olivera Ivanovića, koji je par ekselans provokacija, jer je Beograd tražio učešće u toj istrazi i da pruži pomoć u njoj, na šta Priština nije pristala", rekla je ona.

Dodala je da svakako treba čuti narod, naročito one koji protestuju.

autor: SA/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 4.01.2019, 11:03h pal

    Ima li kraja blamiranju, ovo je bruka od intervjua.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side